Otys: Škoda, že nevěřím pohádkám. To, co vláda předvádí, neskončí dobře

13. 7. 2020

Rád bych věřil pohádkám, jimiž nás krmí marketingová továrna na báchorky premiéra Andreje Babiše. Pokud bych jim věřil, nemuselo by mě trápit, že se od naší země kvůli její vrcholné politické reprezentaci začíná Evropa štítivě odtahovat. Báchorky jsou ale pro děti a pro lidi, kteří jim chtějí věřit. 

Zůstaňme však ještě chvíli u pohádkové terminologie. Vláda podnikatelům pomáhá nepomáhá. Ekonomice pomáhá nepomáhá. Koronavirovou krizi řeší neřeší. Vizi sjednocené spolupracující Evropy podporuje nepodporuje. Pro pohádkové účely by to bylo vynikající, protože pohádky končí vždycky dobře. Život ale není pohádka a to, co předvádí současná vláda, dobře neskončí. 

Už nějakou dobu nás vláda přesvědčuje, že jsme koronavirovou krizi zvládli nejlépe na světě a všichni ostatní nám závidí, jak jsme skvělí. Ve skutečnosti vězíme v problémech až po uši. Hned několik evropských států zavedlo cestovní omezení pro české obyvatele. Zřejmě se nedívali na poslední „Čau lidi“, a tak místo Babišovým báchorkám věří faktům. 

A faktem je, že státní podnik OKD, kterému osobně velí ministryně financí Alena Schillerová, se tak dlouho tvářil, že se nic neděje, a pokrytecky odmítal zastavit těžbu, až se z několika jednotlivých případů stalo tak velké ohnisko nákazy, že nás ostatní státy nechtějí k sobě pustit ani na dovolenou. A náš premiér, místo toho, aby alespoň pro jednou přiznal problém, jen osočuje představitele jiných států a hází svou chybu na ně. Mimochodem, všimli jste si, že dokud situace u nás vypadala relativně dobře, předseda vlády se prsil, že je to jeho zásluha, a teď jen kope kolem sebe? 

Dělat chyby je lidské. Vláda a celá společnost v souvislosti s epidemií koronaviru čelila bezprecedentní situaci. Vyrovnat se s ní bylo a je složité. Jde o proces, který se z logiky věci prostě nemůže obejít bez chyb a přešlapů. Je ale nutné umět nést zodpovědnost. 

Převzetí odpovědnosti by mělo být schopností každého slušného politika, kterým Andrej Babiš není. Víme to o něm dlouho, nemá smysl se tomu divit. Prostě to tak je. Přesto Babiš dokáže překvapit – bohužel. Premiér a s ním celá vláda totiž nejen že nepřiznávají zjevné chyby, ale systematicky podvádějí vlastní občany.  

Čím jiným než podvodem byla skutečnost, že vláda nakupovala ochranné pomůcky přes nastrčené bílé koně s množstvím exekucí nebo sídlem v daňových rájích. Vládní „pomoc pro podnikatele“ byla habaďůra, jakou svět ještě neviděl. Dodnes byl vyplacen jen malý zlomek z vychvalovaných miliard a místo jitrnic podnikatelům nasypala jen pár polámaných špejlí. Propad české ekonomiky bude podle odhadů OECD pátý nejhorší na světě, naše HDP letos klesne o 9,6 %. Jak se vám líbí být světoví podle Andrejových notiček? 

A co víc, naše země začíná připomínat Půlnoční království, kde se daří jen hrstce vyvolených, zatímco ti, co se sami snaží zlepšit svůj život, mají smůlu. Už i Evropský parlament nám svou rezolucí musel ukázat, že si Andrej Babiš udělal z EU dojnou krávu. Premiérova reakce? Nikdo nebude kafrat do toho, kdo, kdy, jak a o kolik okrádá.  

Jan Werich v jednom rozhovoru popsal náš národ jako entitu, která potřebuje buřty a mučedníka. Místo buřtů máme koblihy a mučedníka ze sebe dělá ten, kvůli kterému se na nás Evropa dívá jako na prašivé. Škody, které v tuto chvíli vláda Andreje Babiše páchá, odnesou naše děti a vnuci. Ti už nebudou mít ani na tu koblihu. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24, 12.7.2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme