Otys: Podařilo se zastavit šikanu podnikatelů. Vláda to nejspíš bude zkoušet dál

2. 3. 2021

Minulý týden jsem psal komentář k projednávanému zákonu o příspěvcích zaměstnancům, kteří jsou v karanténě. Byť je samo o sobě samozřejmě dobré a hlavně nutné pomáhat těmto znevýhodněným lidem, paní ministryně Maláčová si občas plete výjimečný stav s Divokým západem a skrz své stranické kolegy v poslanecké sněmovně k návrhu přidala dva přílepky, které se však tématu netýkaly a v běžném, nikoliv zrychleném řízení, by nikdy neprošly. V rámci TOP 09 jsme na tento problém opakovaně upozorňovali kolegy v senátu. Senát tak v tomto týdnu vrátil zákon o mimořádném příspěvku zaměstnancům při nařízené karanténě, který očistil o zmiňované přílepky, zpět.

Sněmovna senátní vratku neschválila a přestože opoziční poslanci varovali paní ministryní Maláčovou, že jí neschválí ani původní sněmovní tisk, nedošlo ani k potřebnému jednání s ministryní, v jehož rámci by se hledalo schůdnější řešení. K jednání nedošlo ani po tom, co se poslanec Pirátské strany Jakub Michálek nechal slyšet, že když se obratem předloží ten samý návrh bonusu, ale bez problémových přílepků, zákon podpoří. Byť jsem rád, že se nám podařilo zastavit tyto nesmyslné změny, opět jsme se nevyhnuli tomu, že jsme vládě posloužili jako fackovací panák. 

Paní ministryně Maláčová se na Twitteru k věci vyjádřila následovně: „Izolačka se místo nástroje v boji proti koronaviru stala nástrojem politikaření. Proč poprvé hlasovala opozice pro a teď najednou proti? V pondělí vyšleme nový návrh  –  Izolačka na 14 dní se zpětnou platností od 1. 3.“

Vážená paní Maláčová. Moji kolegové z TOP 09 v poslanecké sněmovně vás dopředu varovali, že pokud budete trvat na šikanózních přílepcích, které znesnadní život všem podnikatelům, tak Vám to neprojde. 

A když jsme u toho, kdo může za to, že návrh neprošel, podotýkám, že to byli i vládní poslanci ANO, kteří byli proti.  

A to je na tom všem nejhorší. Vláda není schopna prosadit ani podporu pro zaměstnance v karanténě, kteří ji už velmi nutně potřebují. Proto vymýšlí přílepky k likvidaci podnikatelů, které nemůže nikdo příčetný schválit. 

Hodit svoji neschopnost na opozici paní ministryni Maláčové nedopadlo, tak to v jiném příspěvku na Twitteru hodila aspoň na koaličního partnera – ministryni financí Schillerovou.

Sledovat v přímém přenosu boj mezi koaličními partnery, navíc na ministerských postech, by za jiných okolností bylo přinejmenším zvláštní. Ovšem v kontextu historicky nejvyšších čísel nakažených za celou dobu pandemie a nových velmi sporných omezeních mě spíše jímá hrůza. 

Slovy paní ministryně Maláčové bych chtěl vládu vyzvat, aby přestala s „politikařením“. Naše země teď totiž opravdu volá o pomoc, chovejte se tedy, prosím, adekvátně k situaci.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 2.3.2021

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme