Otys: Česko, hospoda Evropy

18. 2. 2020

Vtipkujeme o tom, v jaké sazbě se ocitne pivo, když střechu hospody odnese orkán Sabine. V onom pobavení nám ale uniká to podstatné - proč má vůbec být pivo v nižší sazbě?

Když Andrej Babiš oznámil svůj záměr snížit DPH na pivo, nestačil jsem se divit. Zajděte do jakékoliv hospody a objednejte si pivo a vodu. Co asi vyjde dráž? Proč by měl český stát zvýhodňovat konzumaci jakéhokoli alkoholického nápoje? Samé otázky, na které nám vláda nedává žádné rozumné odpovědi.

O České republice slýchávám, že jsme skladištěm nebo montovnou Evropy. Já bych k tomu připojil ještě hospodu Evropy. Už teď jsme “party velmoc”, kam se o jarních prázdninách a rozlučkách se svobodou jezdí Evropané opíjet. Což našim občanům obrazně i reálně nedává spát. Teď máme pro alkoturistiku další akční nabídku. Pojďte se k nám opít, půllitr alkoholu pod jedno euro.

Neodsuzuji však sníženou daňovou sazbu obecně. V nižší sazbě mají být takové produkty a potraviny, které jsou základní pro lidský život, a které chceme našim občanům zpřístupnit, tedy zlevnit. Proto také v TOP 09 prosazujeme dvě sazby - 10 % a 20 % DPH - jako to bylo před krizí. Rozdělení do sazeb by odpovídalo povaze produktu, ne pocitu politika. Snížená sazba je pro věci základní potřeby. Alkohol rozhodně základní potřeba není.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Osobnosti: