Kučera: Miloš Zeman proti sobě

23. 11. 2015

Miloš Zeman několikrát zopakoval, že 17. listopadu 1989 byl na pražském Albertově. Když o 26 let později ze stejného místa jeho ochranka vyvedla studenty, kteří chtěli zavzpomínat na své předchůdce, dokládá to skutečnost, kterou u současného prezidenta můžeme pozorovat už delší dobu. Tedy že Miloš Zeman nejde jen proti části české společnosti, ale že současný Miloš Zeman stojí v opozici i k samotnému Zemanovi, tomu z počátku devadesátých let.

Miloš Zeman byl v porevolučním období znám nejen svými bonmoty, ale také tím, že si zakládal na své vzdělanosti. O tom, jak rád dával najevo svůj všeobecný přehled nebo namátkou zkoušel znalosti novinářů kolují historky. A tento Miloš Zeman se dostal do situace, kdy na něj rektoři vysokých škol podávají žalobu, stejný Miloš Zeman dnes pohrdá výzvou rektorů a spisovatelů vyzývající k větší toleranci s uprchlíky.

Nejde o to, zda měl s obsahem výzvy souhlasit, nejde ani o to, zda má právo nejmenovat profesory. Jde o to, že proti sobě staví ty, který bývají v tradičním slova smyslu označováni za "elity".

Studenti si včera udělali náhradní oslavu svátku ze 17. listopadu, kdy kvůli islamofobnímu shromáždění nemohli u památníku na Albertově položit květiny, akci zaštítili i někteří rektoři, mimo jiné Mikuláš Bek. Ten na akci řekl, že český národ v minulosti o své elity několikrát přišel a Češi jsou proto plebejský národ. Řekl ale také, že existuje plebejství lokajské, které se krčí před vrchností a ubližuje slabším a plebejství svobodné, které je hrdé, sebevědomé a připravené pomáhat slabším.

Miloš Zeman by si možná opravdu přál být prezidentem všech, jak sliboval před volbami. Také ale brzy pochopil, že to není v jeho silách, i fakt, že to ve skutečnosti není třeba. Ví, kde má své posluchače a ví, co jim má říct, aby si získal pozornost a přízeň.

Místo toho, aby tuto svou schopnost využil k tomu, aby v Česku převažovalo to svobodné plebejství, využívá toho druhého, a to ještě jen ve svůj prospěch. Tedy pouze a jedině proto, aby mu lidé, kteří by mu dříve nestáli za žádnou seriózní debatu, ti, kteří by si v nejlepším vyslechli pár uštěpačných poznámek, zajistili hladké zvolení i na další funkční období.

Michal Kučera, poslanec TOP 09

zdroj: blog.idnes.cz, 23. 11. 2015