Kalousek: Jak to bylo doopravdy s hazardem

7. 10. 2015

Trpké zkušenosti z politického života mě naučily, že necháte-li některé pomluvy viset ve veřejném prostoru bez okamžité reakce, stanou se Písmem svatým a jako Písmo svaté se pak opakují.

Na dnešní den jsem neměl svolanou žádnou tiskovou konferenci a nemám jinou bezprostřední možnost jak reagovat než teď, protože reaguji do veřejného prostoru. Chtěl bych se ohradit proti pomluvám, které zazněly na tiskové konferenci poslaneckého klubu hnutí ANO. Na zmíněné tiskové konferenci zaznělo, a kolegové, kteří na ní byli, to jistě potvrdí: „Pan Kalousek byl vždy spojen s hazardem. Pan Kalousek vždy podporoval hazard. Vzpomeňme jenom jeho nešťastného rozhodnutí, když podepsal videoloterijní terminály a my starostové jsme s tím pak měli spoustu starostí.“ To bylo řečeno jako fakt. Jako ověřený fakt!

Aniž bych tomu chtěl dávat znaménka plus nebo minus, protože kladné či záporné body máme získávat z politické diskuse, chci vás seznámit s ověřitelnými fakty z otevřených zdrojů. S tím, jak to bylo doopravdy. Není pochyb o tom, že poprvé, a je to ověřitelné, byl hazard zdaněn za ministra financí Miroslava Kalouska od 1. 1. 2012. Není pochyb o tom, že videoloterijní terminály, ten technologický pokrok a současně mord, který zamořil celou řadu našich obcí, nepodepsal ministr financí Miroslav Kalousek. Podepsal jej ministr financí Bohuslav Sobotka, dnes předseda vlády, na základě řádného správního řízení. S těmito videoloterijními terminály se jeho nástupci nějakým způsobem potýkali. Nikoli však v rámci politických rozhodnutí, ale v rámci správního řízení. Není pochyb o tom, jakým tempem se s nimi potýkali.

Podle ověřitelných čísel ministerstva financí bylo za ministra financí Miroslava Kalouska zrušeno 12 389 videoloterijních terminálů. Za ministra financí Jana Fischera přibylo 549 videoloterijních terminálů. A za ministra financí Andreje Babiše bylo zrušeno 3 225 videoloterijních terminálů. Ministr financí Miroslav Kalousek snižoval počty terminálů v České republice průměrným tempem 400 kusů měsíčně. Ministr financí Jan Fischer navyšoval počet videoloterijních terminálů průměrným tempem 110 kusů měsíčně. A ministr financí Andrej Babiš snižuje počet videoloterijních terminálů tempem 190 videoloterijních terminálů měsíčně. Tedy tempem dvakrát pomalejším, než to dokázal Miroslav Kalousek.

Informace, které zazněly na tiskové konferenci v této Poslanecké sněmovně, na kterou se proto cítím oprávněn zareagovat právě zde, byly pouze sprostými pomluvami. Omluvu nechci, protože kdybych ji měl chtít za všechny sprosté pomluvy, které o mě zástupci hnutí ANO rozšířili do veřejného prostoru, tak jsme tady do konce volebního období. Nedělali bychom pak nic jiného. To by byla skutečná obstrukce. Pokládám ale za nezbytné, aby zazněla přesná pravdivá čísla, přesné pravdivé informace. Všechny tyto informace jsem pronesl na zvukový záznam a všechny jsou ověřitelné z otevřených zdrojů.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme