Farský: Zamítnutí návrhu zákona o registru smluv proběhlo na základě nepravd

Komentář poslance TOP 09 a Starostové Jana Farského

11. 6. 2014

Včera večer na výboru pro veřejnou správu došlo na další kolo trapností kolem snahy o neschválení zákona registru smluv. Zatím zákon sice neodhaluje smlouvy, ale politiky už svléká do naha.

Pan poslanec Jiří Petrů (ČSSD) ve své zprávě uvedl, že legislativní proces byl netransparentní. Že jsem zkrátil připomínkové řízení. Že jsem nereagoval na připomínky členů výboru. Že jsem se nesešel s předsedkyní výboru, abych s ní projednal postup. Nic z toho není pravda.

Legislativní proces proběhl zcela standardně, k návrhu zákona se vyjádřila připomínková místa, délku připomínkového řízení určuje vláda, na všechny připomínky členů výboru jsem reagoval, s předsedkyní výboru jsem se sešel. A na základě těchto nepravd pan Jiří Petrů (ČSSD) navrhl zamítnutí návrhu zákona.

Následovala debata, kde jsem se snažil trpělivě odpovědět na všechny otázky. Jak je řešena ochrana osobních údajů? Zákon na ochranu osobních údajů se neprolamuje. Proč nejsou mezi povinnými subjekty i strany? Protože to zatím nikdo nenavrhl, ale pokud by byla vůle, můžeme toto rozšíření schválit hned na výboru pozměňovacím návrhem. Malé obce to zahltí. Nezahltí, ale přesto jsme přistoupili k dvouletému odkladu, abychom je zbavili obav. Atd. atd., všechno už stokrát ústně i písemně vyvrácené zástěrky.

V dalším jednání vystoupila s obvyklými obecnými námitkami a obavami zástupkyně SMO ČR, naopak zákon podpořili konkrétní zveřejňující starostové Martin Macháček a Milan Vácha. Za zákon se nakonec v debatě a hlasování postavila jen poslankyně Věra Kovářová Železná (TOP 09 a Starostové), poslanec Jiří Koubek (TOP 09 a Starostové) a Josef Uhlík (KDU-ČSL), ostatní byli proti návrhu. Vrcholem absurdity pak bylo, když čtyři z navrhovatelů zákona, tj. z těch, kteří se pod návrh zákona podepsali, hlasovali pro zamítnutí vlastního návrhu. Byli to poslanci Martina Berdychová (ANO 2011), Jan Sedláček (ANO 2011), Martin Sedlář (ANO 2011) a Ladislav Okleštěk (ANO 2011).

Před volbami slíbilo přijetí tohoto zákona na 160 poslanců. 78 jich po volbách připojilo svůj podpis pod návrh konkrétního zákona. Kolik je pro přijetí dnes? Těžko odhadovat. Vždyť všichni říkají, jak jsou pro zveřejňování, ALE... Zákon zatím nedonutil zveřejnit žádnou smlouvu nikoho, kdo by nechtěl. Ale dokázal už odhalit faleš mnoha politiků.

Jan Farský, poslanec TOP 09 a Starostové

11. 6. 2014