× Pohněme s tím. Společně!

Chalánková: Přispěje Česká pošta ke „skanzenizaci“ města?

Komentář poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové

27. 2. 2014

Během prosince loňského roku a ledna 2014 jsme se v Olomouci dozvěděli o záměru přesunout pobočku České pošty nacházející se na náměstí Republiky v Olomouci do galerie Šantovka.

Občané i některé instituce dali najevo svůj nesouhlas s tímto krokem. Ujišťuji je, že vítáme vznik další pobočky České pošty, která by byla poštou úložní pro domácnosti v městské části Nové Sady. Ovšem zrušení pobočky na náměstí Republiky nepřispěje ke kvalitnější dostupnosti ani pro domácnosti a firmy sídlící v centru města, ba ani pro domácnosti a firmy sídlící v městské části Nové Sady.

Týká se to pojmu jako pěší dostupnost, dostupnost veřejnou kapacitní dopravou a optimální kapacita statické dopravy včetně parkování.
Mohli bychom konkretizovat i počty domácností, kterých se zamýšlený krok dotýká. Mimo pěší dostupnost je pobočka na náměstí Republiky výhodně umístěna i z hlediska statické dopravy. V okolí pobočky je dostatek volných míst pro krátkodobé parkování. Rušení veřejných služeb v centru města také nepřímo ovlivňuje míru konkurenceschopnosti ostatních veřejných, poloveřejných či soukromých služeb. Přesunutím pobočky České pošty do galerie Šantovka by tak znevýhodnilo malé a střední podnikatele z okolí náměstí Republiky na úkor privátního obchodního prostoru. Česká pošta by se tak nemalou měrou podílela také na novodobé „skanzenizaci“ a atomizaci centra města, tedy postupného vymisťování služeb z veřejných prostor města.

Jsme přesvědčeni, že veřejná správa by tomuto umělému jevu neměla podléhat, ale naopak jej korigovat. Pokud má Česká pošta za cíl přiblížit své provozovny co nejširšímu počtu zákazníků, jak sama deklaruje, pak právě zachování pobočky na náměstí Republiky je tím prvním krokem, který je třeba učinit.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Mladá fronta DNES, 27. 2. 2014, str. 3 (Střední Morava)

Osobnosti:
Jitka Chalánková