Adamová: Střet zájmů premiéra, nebo střet zájmů úředníků?

Čí zájem by měli hájit čeští státní úředníci? Odpověď je jasná, napadne snad každého. Přece občanů, pro které pracují, to dá rozum. Ale co když se zájem státu naprosto rozchází se zájmem toho, kdo stát řídí? To už může jasnou odpověď trochu zkomplikovat. A když se pak najde mezi úředníky někdo, kdo se chce zalíbit těm, co stát řídí, tak je zaděláno na pořádný malér. A to se nejspíš stalo.

13. 12. 2019

O kauze střetu zájmů premiéra Babiše a auditu Evropské komise bylo v uplynulých dnech napsáno mnohé, proto zde nebudu zbytečně rekapitulovat kauzu, snad jen připomenu to hlavní – audit potvrdil, že Andrej Babiš stále ovládá společnost Agrofert, je ve střetu zájmů, porušuje české i evropské právo a čerpá neoprávněně dotace z Evropské unie.

Jenže i přesto Státní zemědělský intervenční fond minulý týden oznámil, že opět začne vyplácet dotace Agrofertu, a z dopisu vysokého státního úředníka na Ministerstvu zemědělství vyplývá pokyn, aby vedoucí státních úřadů audit Evropské komise nezohledňovali a Agrofertu dál vypláceli dotace. Evropské nařízení o střetu zájmů je nadřízené českému zákonu a státní úřady a úředníci jsou tímto předpisem přímo vázáni.

Co to vše znamená? Jen to, že český stát dál proplácí Agrofertu Andreje Babiše dotace, které Evropská unie nejspíš nikdy neproplatí a v takovém případě je zaplatíme my všichni ze státní kasy. Proto jsem podala podnět k prošetření vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, jestli pokračujícím proplácením dotací premiérovým firmám nevzniká České republice škoda.

Nejde vůbec o malou částku, Unie nám zřejmě neproplatí až 451 milionů korun. Jen tak pro představu, za to bychom mohli mít:

– 400 dětských hřišť

– zrevitalizovaných 217 obecních návsí

– 95 nízkopodlažních autobusů jezdících na CNG 

– Protipovodňová opatření pro 270 obcí do tisíce obyvatel

– zrekonstruovaných 21 základních škol 

– Mateřské školy pro 970 dětí

Premiér má v oblibě stále vše přepočítávat na konkrétní čísla, rád ukazuje, jak, kde a komu co zařídil, postavil a vybudoval. Předpokládám, že počty škol či bezbariérových autobusů, které pomyslně zahučely v jeho podnicích, se však chlubit nebude.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24, 13.12.2019

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme