Adamová: Rodiny mohly čerpat vyšší ošetřovné už dávno, Maláčová řekla ne

19. 4. 2020

Prezident Zeman už několikrát vyzval opozici, aby podporovala vládní opatření, nebo mlčela. Čerstvé vládní rozhodnutí o navýšení ošetřovného je bohužel do očí bijící ukázkou toho, proč se jeho slovy řídit nebudeme. Ba naopak musíme pracovat i nadále. Je totiž klidně možné, že vláda prosadí i další naše návrhy, jen třeba budou v oranžových deskách. Nezbývá než doufat, že k jejich eventuálnímu prosazení nedojde takříkajíc s křížkem po funusu.

Když jsem 23. března na mimořádné schůzi Sněmovny navrhovala zvýšit ošetřovné po dobu trvání mimořádných opatření ze současných 60 % na 80 % denního vyměřovacího základu, vládní poslanci byli proti. Ministryně Maláčová se zmohla jen na to, aby k tomu před sněmovním plénem vyřkla nesouhlasné stanovisko vlády. O nějaké solidaritě vůči lidem nemohla být z její strany řeč.

Dnes, o několik týdnů později, se karta dramaticky obrací. Ministryně práce a sociálních věcí si náš návrh osvojila. Prý jí žádostmi o vyšší ošetřovné lidé zahltili Messenger. Asi nejsem jediná, kdo se domnívá, že pro svůj čerstvý názorový veletoč žádné sociální sítě nepotřebovala. Vždyť podle vládních údajů se mimořádné zavedení ošetřovného týká 760 tisíc dětí, respektive odhadem 403 tisíc domácností, z toho je cca 181 tisíc rodin závislých na čerpání dávky. Ministryni stačilo na sklonku března otevřít oči a namísto destruktivní politiky přistupovat konstruktivně také k našemu návrhu. Snad se přece nadstranicky dokážeme shodnout alespoň na tom, že je zkrátka nepřípustné, aby tolika rodinám hrozila finanční tíseň a chudoba.

Prezident Zeman s oblibou používá citát, který připisuje Winstonu Churchillovi. Britský ministerský předseda údajně kdysi řekl, že „jen idiot nemění své názory“. Pokud bych s prezidentem alespoň v tomto ohledu měla souhlasit, nezbývá mi než doufat, že se tímto citátem budou řídit také vládní představitelé. Jsme v situaci, kdy musíme lidem pomáhat okamžitě a nečekat na to, až začnou upadat do existenčních problémů a sahat po nevýhodných půjčkách. TOP 09 proto už od začátku krize předkládá návrhy, které mají lidem dnešní nelehké časy alespoň částečně usnadnit.

Další inspirací pro vládu může být například náš návrh na státní kompenzaci nájemného pro živnostníky a podnikatele. Jejich situace je totiž žalostná, skoro čtvrt roku nevydělají ani korunu, přesto musí své fixní náklady platit. Obávám se, že než to dojde také vládě, mohlo by být pozdě a dveře našich oblíbených restaurací, kaváren, kadeřnictví, knihkupectví či dalších provozoven by mohly zůstat zavřené už navždy. To nesmíme dopustit.  

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24, 18.4.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme