Adamová: Co to znamená, že ze stránek hnutí ANO zmizel Prymula?

25. 5. 2020

Pamatujete si na profesora Zlatušku? Ministra Pelikána? Primátorku Krnáčovou? Karlu Šlechtovou? Komentátora Martina Komárka? Ti všichni byli kdysi loajální hnutí ANO. Pánové a dámy z předvolebních plakátů se však straně jednoho muže znelíbili. Jejich stranické kariéry se z různých důvodů jaksi „zadrhly“. Sekce „naši lidé“ na webu ANO zůstává i nadále proměnlivá jako aprílové počasí. Ještě před týdnem byste v ní našli i náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Dnes už tam jeho jméno chybí. To však zdaleka nemusí naznačovat podobnou cestu, jakou šli výše jmenovaní. Naopak.

Náměstek Prymula vévodí žebříčkům popularity. Podařilo se mu získat renomé člověka, který hrdinně zabránil italskému pandemickému scénáři. Prezident Zeman mu za to slíbil státní vyznamenání a část veřejnosti náměstkovi zdravotnictví tleská. Na to, že Roman Prymula nemá bezpečnostní prověrku a prosazoval stavbu neúspěšné kliniky čínské medicíny v Hradci Králové, se už dávno zapomnělo. O popularitě hradeckého epidemiologa svědčí i to, že patří podle sázkových kanceláří mezi deset největších favoritů příštích prezidentských voleb navzdory tomu, že svou možnou kandidaturu na Hrad zatím dementoval.

Až doposud hrálo angažmá Romana Prymuly Babišovi do karet. Vláda jej využívala jako lakmusový papírek veřejného mínění. Nikým nevolený úředník hlásal ve veřejném prostoru, že budou hranice zavřené minimálně dva roky, že je potřeba společnost promořit, nebo že se máme v příštích letech setkávat v omezeném počtu tří rodin. Na základě reakcí publika následně premiér Babiš nastavil postoj vlády, aniž by tím nutně musel obětovat či riskovat své politické body.

Svou misi v době pandemie plnil Prymula pro Babiše na výbornou. Premiér je však ryzí pragmatik. Jakmile hrozí, že mu někdo bude oponovat, nebo jej nedejbože politicky přeroste, uklidí takovou neloajální hrozbu do ústraní. Politici zmiňovaní v perexu by mohli vyprávět. Anebo to může být celé ještě úplně jinak.

V pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, kterou teď Babiš ušil Prymulovi na míru, jej uklidí mimo záři reflektorů. Takže se Babiš nebude muset bát, že by byl epidemiolog nadále středem pozornosti. Zároveň bude Prymulova prostá přítomnost na úřadu vlády vytvářet tlak na Adama Vojtěcha, který si očividně se svým náměstkem dvakrát nesedl. V případě pandemické potřeby pak Babiš může vojáka Prymulu povolat zpět do akce.

Nicméně ani tato vládní „trafika“ pro Prymulu, jejíž zřízení je ostatně sporné a nikdo její význam dostatečně neobjasnil, nezaručuje epidemiologovi důvěru premiéra. Jak se v minulosti prokázalo už několikrát, Babišova loajalita má své meze a ani teplé místo na úřadu vlády nemusí Prymulovi zaručovat perspektivu. Pokud ji ale bude umět oplatit bezmeznou loajalitou premiérovým zájmům, kterých ve zdravotnictví není málo, bát se nemusí. 

V Babišově personální politice rozhodují víc než cokoliv jiného premiérovy zájmy a doporučení PR týmu ANO. Bylo by naivní si myslet, že šachista Prymula si to neuvědomuje. Proto nepochybujme o tom, že jeho nová mise bude mít mnohem více rozměrů a cílů, než se na první pohled může zdát. 

Zdroj: Forum24, 24.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme