Langšádlová: Zdržuje se vydání zprávy o extremismu kvůli SPD?

20. 9. 2018

(interpelace poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové na premiéra)

Vážený pane premiére,

obracím se na Vás jako na předsedu Bezpečnostní rady státu ve věci výroční zprávy o extremismu. Tato bývala v předchozích letech zpravidla vydávána již v květnu. Nyní máme září. Na zasedání rady dne 18. září 2018 měla být výroční zpráva o extremismu za rok 2017 projednávána, ale tento bod byl stažen.

Podle informací z médií se vydání zprávy opozdilo hlavně kvůli připomínkám Kanceláře prezidenta republiky. Návrh zprávy totiž na několika místech varuje před hnutím SPD. V meziresortním připomínkovém řízení kritizoval tyto pasáže i ředitel bezpečnosti Pražského hradu Jan Novák, a zpráva prý musela být přepracována. Dle médií se tak musely přepsat části a pasáže, které se zabývají právě hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

V tuto chvíli to vypadá, že výroční zpráva o extremismu za rok 2017 bude vydána možná až po komunálních volbách, ve kterých kandiduje i hnutí SPD.

Na základě těchto informací si Vám, pane premiére, dovolím položit následující dotaz.

Je pravda, že důvodem pro stažení z jednání Bezpečnostní rady státu bylo to, že Kancelář prezidenta republiky měla připomínky k hodnocení strany SPD jako strany extremistické? 

HELENA LANGŠÁDLOVÁ, POSLANKYNĚ TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme