Helena Langšádlová premiérovi: Jak bude dosaženo lepší integrace cizinců?

3. 3. 2016

Vážený pane premiére,

dne 20. listopadu 2015 vydala vláda Usnesení o státním integračním programu pro osoby s udělenou mezinárodní ochranou v roce 2016 a v letech následujících. Spolu s tímto usnesením také vydala Analýzu aktuální situace v oblasti integrace cizinců na území České republiky.

Podrobná analýza se skládá ze dvou částí, a to z Analýzy struktury cizinecké populace s ohledem na potřeby integrace a z Analýzy problémů v oblasti integrace cizinců. V obou částech je podrobně rozebráno několik témat, jako například vztah majority k cizincům, otázky týkající se vzdělávání, uplatňování cizinců na trhu práce, participace na veřejném životě, a další důležité součásti integrace cizinců.

Považuji za nezbytné to, aby se ti, kteří přichází mnohdy z naprosto odlišných nábožensko – kulturních civilizačních oblastí světa, co nejdříve seznámili s naším právním řádem, historií, ale i zvyklostmi a hodnotami, ve kterých je naše společnost ukotvená.

V této souvislosti nacházím v dokumentu veliký nedostatek v tom, že není uvedeno, jakým způsobem budou informace o zmíněných oblastech předávány a to ani v části vzdělání ani pomocí integračních kurzů, přičemž oba tyto způsoby jsou pro osvojení takovýchto hodnot velice důležité. Integrační programy by dle mého názoru měly být povinné.

Integrační politika také cílí na účast cizinců ve veřejném životě a jejich politickou participaci. Toho ale nebude možné úspěšně dosáhnout bez znalosti právního řádu, historie, zvyklostí a hodnot České republiky a je pravděpodobné, že pokud nebudeme důslední v integrační oblasti, které jsem zmiňovala, mohlo by to nám jako společnosti přinést následně řadu problémů.

Tímto bych ráda poukázala na nedostatek již zmiňovaného dokumentu a žádám o informaci, jakým způsobem bude dosáhnuto znalosti právního řádu, historie, zvyklostí a hodnot České republiky v rámci integrace cizinců.

Děkuji za odpověď.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09