Adamová ministrovi Babišovi: Dostalo hnutí ANO dar od tabákové lobby?

2. 6. 2016

Vážený pane ministře,

minulý týden jsem Vás během Vaší nepřítomnosti interpelovala v souvislosti s nepřijetím návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Že pro tento vládní návrh nehlasovali poslanci hnutí ANO jste odůvodňoval tím, že se do novely dostal pozměňovací opoziční návrh, který dělal z protikuřáckého zákona zákon kuřácký. Koaliční partnery jste proto obviňoval z toho, že jsou zlobbováni tabákovými firmami. A to i přes fakt, že pro tento opoziční návrh hlasovali také někteříposlanci ANO, včetně předsedy vašeho poslaneckého klubu. V interpelaci jsem se Vás proto ptala, jak to s tím zlobbováním vlastně je. Odpověď jsem zatím nedostala, ovšem jistou odpověď mi dal článek z dnešního rána.

Server novinky.cz totiž informoval o tom, že dva dny poté, co nebyl schválen tzv. protikuřácký zákon, na transparentním účtu hnutí ANO přibylo půl milionu korun od společnosti Velta Plus EU, s.r.o.

Na stránkách firmy se můžeme dočíst, že Velta Plus EU s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako jeden z nejvýznamnějších velkoobchodů s tabákovými produkty. Mimo obchodní činnosti se věnuje i výrobě vlastních produktů – například pod značkou VeltaTobacco vyrábí jakostní cigaretové tabáky i kuřácké doplňky.

Vážený pane ministře, tento dar spolu s jeho načasováním působí přinejmenším podezřele. Můžete nám, prosím, tento dar objasnit? A prosím o konkrétnější odpověď, než pouze, že danou firmu neznáte. Jako předseda hnutí přeci musíte mít přehled o tom, s jakými firmami o podpoře jednáte a tím předcházel možným spekulacím. Vrátíte tento dar, abyste zamezil dalším spekulacím?

Děkuji Vám za odpověď

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09