Adamová: Chceme kvalitní řešení protidrogové politiky

25. 1. 2018

(přepis projevu 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové v Poslanecké sněmovně)

Vážený pane premiére v demisi,

plánované převedení agendy protidrogové politiky z Úřadu vlády pod gesci Ministerstva zdravotnictví považuji za riskantní krok, který může mít celou řadu negativních dopadů. Protidrogová politika je meziresortní záležitost. Koordinace několika ministerstev, které se problematikami zabývají každé z jiného úhlu pohledu, se bude velmi těžko dát řešit jen z jednoho z nich. Začne se dít přesně to, co Vy tak často kritizujete - do problematiky se promítne boj mezi resorty, resortismus se pak logicky projeví na kvalitě řešení protidrogové problematiky.

Důsledky v tomto případě mohou být skutečně velmi negativní a dopadnou na celou společnost. Jedním z nich může být zvýšení rizika šíření infekčních onemocnění. Odbor protidrogové politiky v rámci své působnosti prosazuje všechny druhy prevence včetně principů Harm Reduction, jehož cílem je minimalizovat, omezit či zmírnit riziko život a zdraví ohrožujících infekcí, jako je AIDS nebo žloutenka typu B a C. Pokud například tato část protidrogové politiky nebude fungovat správně, hrozí riziko zvýšeného výskytu použitých injekčních stříkaček na veřejných prostranstvích a s tím spojené riziko šíření infekčních nemocí.

Vážený pane premiére v demisi, chci Vás tímto vyzvat, abyste neboural funkční systém, který zde byl přes dvě desetiletí budován. Zaštiťujete se efektivitou, nicméně systém je efektivní právě v této své stávající podobě a plní dobře svou funkci. Žádám Vás o sdělení, jak se k této věci postavíte, a případně pokud jste rozhodnut přesun uskutečnit, tak jak zajistíte, že bude fungovat koordinace ministerstev, že služby budou i nadále transparentně financovány a že systém bude dobře fungovat.

Děkuji Vám za odpověď.

Markéta Pekarová Adamová