Předsedou TOP 09 se stal Jiří Pospíšil

26. 11. 2017

Delegáti 5. celostátního sněmu TOP 09 zvolili předsedou strany europoslance Jiřího Pospíšila. V tajné volbě pro něj hlasovalo 147 z přítomných 177 delegátů, získal tak 83,05 procent všech hlasů.

„Nepodléhejme mýtu, že tradičním stranám odzvonilo. Není to pravda. Demokracie a svoboda mohou být pouze tam, kde jsou silné politické strany. Politika bez silných politických stran vede k oligarchům a k totalitě,“ řekl ve svém kandidátském projevu k delegátům dvaačtyřicetiletý Jiří Pospíšil.  Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil střídá v čele TOP 09 Miroslava Kalouska, který stranu spoluzakládal a vedl od roku 2015. Prvním předsedou strany byl od roku 2009 Karel Schwarzenberg.

„Děkuji otcům zakladatelům, bez nich by tato mimořádná strana nevznikla a my, kteří volíme svobodu a demokracii, bychom neměli koho volit,“ poděkoval Pospíšil svým předchůdcům. V české politice se podle něj zahnízdil populismus, TOP 09 vidí nový předseda jako jedinou antipopulistickou stranu. Právě antipopulismus, proevropskost a pravicovost považuje Jiří Pospíšil za nejdůležitější a v české politice výjimečné postoje.  Svým jednoznačně proevropským postojem se podle něj TOP 09 liší od ostatních politických stran.

„Jsme jediní bezpodmínečně proevropští. I jiné strany tvrdí, že nejsou proti Bruselu, ale je přitom zřejmé, že část jejich členů a některé osobnosti mluví proti Evropě. Náš volič ale ví, že jsme ve vztahu k Evropě čitelní, že nemáme členy, kteří by vyšli ze sálu a tento základní postoj zpochybňovali,“ řekl Jiří Pospíšil. Jasně se vymezil také proti snahám některých politiků uskutečnit referendum o členství v Evropské unii. Těmto lidem nejde o vůli občanů. Jde o jim o to, abychom se odtrhli od Západu, kam patříme. Jde o skryté snahy dostat nás pod nadvládu Ruska. TOP 09 je jedinou stranou, která na toto nebezpečí upozorňuje,“ zdůraznil nový předseda TOP 09 ještě před svým zvolením.

V úvodu své řeči Pospíšil zdůraznil, že TOP 09 má budoucnost a měla by se nyní zaměřit na komunální volby, ale také na to, aby se strana otevřela novým osobnostem a členům. „Neslibuji vám zázraky. Slibuji vám, že jsem ochoten společně s vámi tvrdě pracovat na tom, abychom oslovili voliče, kteří nás nevolili. Společně s vámi tvrdě pracovat, na tom, abychom se vrátili k dvouciferným výsledkům ve volbách. Ne pro sebe, ne pro vás, ale pro českou politiku, protože Česká republika potřebuje silnou a sebevědomou TOP 09,“ dodal Jiří Pospíšil.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 26. listopadu 2017