× Staňte se našimi členy!

Kalousek: S Babišem nastupuje model „sám sobě kmotrem i klientem“

8. 12. 2013

Angažmá podnikatele Andreje Babiše ve vládě představuje vysoké riziko korupce a klientelismu. Ve svém kandidátském projevu to na sjezdu TOP 09 v Praze prohlásil první místopředseda strany Miroslav Kalousek, který svůj post v nedělním hlasování obhájil.

"Jedovatý plod korupce není obálka či krabice s penězi, to je jen instrument. Jedovatý plod korupce je ono rozhodnutí, kterým veřejný činitel či instituce zvýhodňuje jednu osobu na úkor ostatních. Osoba, která bude významným členem vlády a vlastníkem podnikatelského impéria Agrofert, se ocitne v permanentním konfliktu zájmů a s ním i celá vláda," upozornil Kalousek.

O Babišovi se hovoří jako o možném ministru financí.

Extrémní riziko korupce

"Závazek, že v případě jmenování ministrem se pan Babiš vzdá řízení Agrofertu, neřeší zhola nic - vlastnické zájmy zůstanou stejné. U celé řady rozhodnutí v hospodářské politice - daňová legislativa, rozpočtové priority, regulační opatření atd. - bude vždy existovat extrémní riziko korupčních důsledků. Pravda, nikoli za úplatu, ale zajištěním vlastními kapacitami," dodal.

Podle Kalouska spolu s Babišem vstupuje do politiky "nová dimenze korupčního prostředí bez prostředníků." Podle něj tak vzniká model "sám sobě kmotrem, sám sobě klientem".

Kalousek současně varoval před propojením Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Použil termíny „oligarcha” a „monarcha”.

Svůj post obhájil

Kalousek také vyzdvihl nutnost rehabilitovat pojem opozice. Jejím úkolem má být zejména kvalifikovaná kritika, ale i schopnost najít s vládou společnou řeč. Vyslovil však obavu, že neexistuje naděje, že nová vláda bude rozpočtově odpovědná. Proto by rád, kdyby se alespoň připojila k evropskému fiskálnímu paktu, neboť ten představuje jakousi dluhovou brzdu.

Kalousek v nedělní volbě obhájil post prvního místopředsedy strany. Hlasovalo pro něj 157 ze 168 hlasujících delegátů víkendového sjezdu.

Na místě mu bezprostředně pogratuloval předseda strany Karel Schwarzenberg, jenž krátce před tím obhájil křeslo šéfa strany.

Spolu s Kalouskem podle svých slov tvoří „ideální duo, které nikdo nerozdělí“. Odmítl, že by Kalousek stranu poškozoval, naopak podle něj je „tato spolupráce základ našeho úspěchu“.

Kalousek delegátům za podporu poděkoval a slíbil, že svou práci bude vykonávat stejně svědomitě a se stejnou razancí jako dosud.

Václav Lang, Novinky

novinky.cz, 8. 12. 2013, rubrika: Domácí