× Staňte se našimi členy!

Projev Romana Šmuclera

28. 11. 2009

Dobrý den, vážený pan předsedo, vážení zvolení funkcionáři. Já bych chtěl jako řadový člen z Mariánských Lázní se těším na to, jak se naše strana dále rozvine, očekávání jsou veliká. Chci za sebe vyzdvihnout to, že dnes jsme byli svědky jednoho z prvních státnických projevů za poslední léta, jestli ne vůbec jediného od prvního projevů pana Václava Havla. Tak jako se učí v amerických vysokých školách, ptali se mě novináři, jestli mají smysl ty apely, které tu říkal Karel Schwarzenberg. Já říkám, že mají. V Americe se neučí mnohé detaily, ale učí se klíčové projevy A. Lincolna. V těch větách je totiž obsaženo to, co budou potřebovat celý život. Díky vzdělání mluvíme česky, díky tomu, jak se ke vzdělání chováme dnes, jsme zaostávající zemí.

Ke zdravotnictví. Nemusíme se obávat, ale nemusíme lidi děsit. V českém zdravotnictví se poztrácí a rozkrade asi 50 miliard korun. Když tyto peníze správně nasměrujeme, nemusíme ani od babiček vybírat 30 Kč, což jsou celkem dvě miliardy. Musíme mít odvahu politiků, říct farmaceutickým firmám: dost, máte 80 - 90% marži na každé pilulce. To jsou peníze, které pacientům chybí. Musíme říct pacientům, že si budou připlácet. Ale to už se totiž dávno děje, děje se to formou korupce, když se tyto služby platí bokem. Jde o to zrušit některé zákony. Jakmile dokážeme zajistit péči tak, že v každé vesnici vás při infarktu odvezou tam, kam patříte, což se teď neděje. Velmi rychle pak zjistíme, kterou část medicíny potřebujeme jako akutní. Zbude ostatní část, kterou klidně můžeme nechat pojišťovnám, že v pojišťovně "A" se bude plně platit zubař, ale v pojišťovně "B" si pojištěnci budou lépe čistit zuby, zbude víc peněz, takže budou platit i klouby. Funguje to tak třeba v Bavorsku. Je potřeba, aby všichni byli připojištěni, protože bez toho, že to někdo hlídá tu zdravotnickou péči, se nedostane. Toto jsou principy konzervativní politiky tak, jak funguje ve většině zemí. Konzervativní politika ve střední Evropě je hlavním proudem vedle sociálně demokratického. Budeme-li skutečně takoví, získáme velkou část elektorátu ODS. Ta dosud byla jediná pravicová, ale nerozlišovalo se mezi liberální a konzervativní politikou. Získáme totiž to, že v konzervativní politice člověk nemusí být členem církve. Mě to TOP 09 přivedlo přání K. Schwarzenberga je nejdůležitější, aby nebyla stranou náčelníků, ale indiánů. Já jsem hrozně rád indiánem. V naší straně je v této chvíli 80 % indiánů, kteří nikdy nebyli v žádné funkci, spousta z nich žádnou funkci nemá. Tito lidé rozhodnou o budoucnosti této země. Chci poprosit všechny indiány - pojďme si vyhrnout rukávy a nevzdávejme to.

Hodně úspěchů.

Profil Romana Šmuclera