Schwarzenberg zahajuje útok na hlasy pravicových voličů

28. 11. 2009

TOP 09 si o víkendu na sněmu zvolí vedení, bude řešit, co s kmotry a černými dušemi

Ještě ani nevznikla a už má desetiprocentní preference. Jde o  mediální bublinu, stranu pro bohaté, nebo skutečně žádanou konzervativní alternativu? „Vždycky jsem volil ODS, ale strašně mě zklamali. Po Toskánsku a všech těch aférách jim hlas nedám. Budu volit Schwarzenberga,“ svěřil se Deníku živnostník Miloslav z Prahy 11.
Jeho rozhodnutí je možná odpovědí na to, proč je strana Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, jejíž ustavující sněm včera začal v Praze, tak populární. Zatím nic nepředvedla, ale její budoucí předseda má čistý štít a hlavně - její konkurent na pravoboku politické scény, ODS, ztrácí body každým dnem.
TOP 09 nezískává nové voliče, ale přebírá je ODS. Pokud získá kolem deseti procent a Topolánek o patnáct víc, nic se nevyřeší. Silná ČSSD tyto dvě pravicové strany díky volebnímu zákonu a přepočítávání mandátů trumfne,“ soudí politolog Bohumil Doležal.

Štědří sponzoři

Strana, kterou založil bývalý ministr financí a nejvýraznější lidovec posledních deseti let, Miroslav Kalousek, je výjimečná i tím, jak si umí naklonit sponzory. Dodnes jí poslali na konto 37,2 milionu korun. Veterinář Dušan Navrátil například celých jedenáct, ale milionových sponzorů je celá řada. Těžko se ubránit dojmu, že TOP 09 podporují z idealistických důvodů. „Do této strany jsem vstoupil proto, že mi je názorově blízká, ale také si chci ve městě pohlídat svoje investice,“ prozradila Deníku jedna z čerstvých posil TOP 09, podnikatel z Plzně, který si nepřál být jmenován.
Jeho motiv je pochopitelný. „Pokud by tu vznikla absolutně poctivá strana složená ze samých idealistů, pak by měla 0,6 procenta,“ připouští Doležal. Nicméně TOP 09 se brání přílivu neprověřených lidí, do sněmu dokonce nováčkům vystavěla stopku. Nyní má 1600 členů a přes čtyři tisíce sympatizantů. TOP 09 musí bojovat i s nálepkou přeběhlické strany.
V čele jejích krajských organizací i mnoha kandidátek jsou bývalí lidovci. „Řečeno se Švejkem, každý jsme odněkud,“ mává nad tím rukou Schwarzenberg. Na místě dvojek do sněmovních voleb se ale objevila i řada kontroverzních jmen. Jde především o lidi, které doporučilo partnerské hnutí Starostů a nezávislých. „To je nesmysl. Například starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka je skvělý místní politik. To, že je zároveň podnikatel, přece neznamená nic. My si za svými kandidáty stojíme,“ řekl Deníku předseda hnutí Petr Gazdík, který zároveň vede kandidátku ve Zlínském kraji.

Hlavní programové body

* snižovat schodek státního rozpočtu
* vyšší spoluúčast pacientů (poplatky)
* zavést školné