Vladimír Balaš

Kandidát do Senátu za obvod č. 21 - Praha 5

Doc. JUDr. Vladimír Balaš, CSc. se narodil v roce 1959 v Prostějově a v roce 1978 vystudoval  Gymnázium Litoměřická v Praze. Po maturitě na gymnáziu nastoupil ke studiu práv na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde v pozdějších letech získal akademický titul doktora práv, docenta a vědeckou hodnost kandidáta věd. Během svých studií a praxe absolvoval řadu mezinárodních vzdělávacích kurzů a byl držitelem prestižních stipendií na zahraničních univerzitách v Moskvě a Michiganu.

Vladimír Balaš působil během své odborné praxe v rámci mnoha významných vědeckých institucích, kde zastával řídící funkce. Lze například jmenovat jeho působení na pozici ředitele Ústavu státu a práva ČSAV a AV ČR, člena Vědecké rady Ministerstva zahraničních věcí nebo jako předsedy České společnosti pro mezinárodní právo. Nadto byl členem Stálého arbitrážního soudu v Haagu a dále zástupcem České republiky v rámci organizací OSN.

Během celé své kariéry se věnuje pedagogické činnosti, a to jak na českých (Univerzita Karlova, Západočeská Univerzita v Plzni), tak zahraničních univerzitách (Oxford, Haag, Helsinky) a je spoluautorem několika významných publikací týkajících se mezinárodního práva - například Kurs mezinárodního ekonomického práva nebo Srovnávací ústavní právo. V letech 1994-1998 byl zastupitelem města Plzeň.

Rozhovory a komentáře

Balaš: Právníků je mezi senátory opravdu poskrovnu
8. 10. 2014

Balaš: Právníků je mezi senátory opravdu poskrovnu

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do Senátu Vladimírem Balašem

„A když se podíváte, jak vypadá náš právní řád po nejrůznějších legislativních smrštích, je to trochu depresivní pohled. Analyzovali jsme si vývoj legislativy po listopadu 1989. A výsledek? Každý rok byly přijímány stovky právních předpisů a byly roky, kdy počet přijatých právních předpisů přesáhl tisícovku," říká kandidát TOP 09 do Senátu Vladimír Balaš. 

Celý článek
Balaš: Exekuce
7. 10. 2014

Balaš: Exekuce

Dlužíte několik set korun na pokutě Dopravnímu podniku? Přešli jste přechod na červenou a dostali jste pokutu? Stačí na to zapomenout a člověk je mnohem blíže exekuci, než se může zdát.

Celý článek
Balaš: Dojmy z grilování s TOP09 na Praze 13
6. 10. 2014

Balaš: Dojmy z grilování s TOP09 na Praze 13

Ne vždy občan sdílí politikovo nadšení z jeho kandidatury. Volební kampaně bývají mnohdy křečovité, jelikož ačkoli kandidáti a zejména volební týmy tvrdí něco jiného, ne vždy občané se svými kandidáty a kandidáti s občany zcela souzní.

Celý článek
Balaš: Proč je důležité míti právníky v Senátu?
6. 10. 2014

Balaš: Proč je důležité míti právníky v Senátu?

Pravdou je, že současný Senát je plný doktorů a všemožných jiných profesí, s legislativou moc nesouvisejících. Senát má být složený z takových lidí, kteří legislativě rozumí, jelikož funkce senátora není pouze funkcí politickou, ale zejména odbornou.

Celý článek
Výkonný výbor schválil další kandidáty do Senátu
18. 7. 2014

Výkonný výbor schválil další kandidáty do Senátu

Výkonný výbor schválil kandidáty pro senátní volby 2014: v obvodu 22 - Praha 10 Renata Sabongui, v obvodu 27 - Praha 1 Martin Bursík a v obvodu 21 - Praha 5 Vladimír Balaš.

Celý článek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme