7. 10. 2014

Dlužíte několik set korun na pokutě Dopravnímu podniku? Přešli jste přechod na červenou a dostali jste pokutu? Stačí na to zapomenout a člověk je mnohem blíže exekuci, než se může zdát. A v průběhu exekuce už nikoho nezajímá důvod vzniku Vašeho problému, ani to, že původní částku klidně zaplatíte. Nyní už jde o mnohem více peněz a zejména o to, že v současném systému se exekutoři o dlužníky v podstatě „předhání“.

Neměli bychom exekutory zrušit? K čemu jsou vlastně dobří, zranitelné okrádají a navíc se nemravně přiživují na neštěstí druhých. 

Bohužel to není tak jednoduché, zejména a to na prvním místě je třeba zmínit, že exekutoři jsou důležití pro ochranu věřitele. Neexistují hodní dlužníci a zlí věřitelé, věřitel, i když je to banka, má právo domáhat se dlužné částky a v tomto případě ji exekutoři účinně pomáhají dostat své peníze zpět. Stejně tak dlužník, musí dlužnou částku uhradit. Pokud by toto nefungovalo a dlužníci by své dluhy neplatili, pak by ani naše společnost nemohla fungovat. To, že ve spoustě případů dluh vzniká podvodně na základě nevýhodně podepsané smlouvy, je věc jiná a soudy by v těchto případech měly postupovat mnohem razantněji.

To se může týkat např. podvodem vymámených dohod, na jejichž základě vzniká dlužná částka. Takovéto podvodné jednání má být na prvním místě odmítnuto soudem. V takovémto případě totiž exekutoři sami nic neovlivňují a jsou už jen nepříjemnými „vykonavateli“ soudní vůle.

Jak tedy proti nepravostem bojovat a co se současným exekučním systémem?

Na prvním místě je třeba stávající exekuční systém přehodnotit tak, aby exekutoři pracovali na teritoriálním principu, to znamená, že by měli přidělenou oblast, kde by se starali o vymáhání pohledávek. To by odstranilo potřebu „nahánět“ další dlužníky a exekutoři by si pak svou horlivou činností nemohli přilepšit.

Ačkoliv to zní jako klišé, je třeba neustále všechny občany finančně vzdělávat a upozorňovat je na to, že nevyzvednutí úředního dopisu je od placení neuchrání. Že je vždy lepší problém řešit už v zárodku, což umožní exekucím se vyhnout.

Dále potřebujeme mnohem přísněji trestat exekutory, kteří svou práci nechápou jakožto práci pro věřitele a chtějí si neúměrným způsobem finančně přilepšit, ne-li dlužníky přímo okrádat.

Novelou zákona by se měla omezit možnost zablokovat majetek dlužníka přímo nesouvisející s daným dluhem. To znamená, že by nemělo být možné, aby kvůli nezaplacené pokutě pro MHD mohl být exekuován byt či auto.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme