Jiří Havlíček

Kandidát do Senátu za obvod č. 51 - Žďár nad Sázavou

Mgr. Jiří Havlíček se narodil roku 1956 v Hlinsku v Čechách. Roku 1971 nastoupil do učebního oboru na Střední odborné učiliště v Opatovicích nad Labem. I přes splněné přijímací řízení nebyl přijat na střední školu z důvodu špatného posudku. Po ukončení učiliště začal pracovat u VČE RZ v Chrudimi na montážích. Roku 1974 byl přijat na Střední průmyslovou školu elektrotechniky Dobruška k dálkovému studiu, avšak byl nucen studium přerušit. Po ukončení vojenské služby nastoupil k Pozemním stavbám do Prahy, kde pracoval jako elektromontér-kabelář u montážní čety. Aby se mohl vrátit k rodině, začal Jiří Havlíček pracovat v JZD Křížová na pracovní pozici elektrikář, později energetik a revizní technik elektro, kde byl zaměstnán do roku 1992. Roku 1984 dokončil při zaměstnání Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Dobrušce a v roce 1987 specializační studium na Energetickém institutu v Hradci Králové. Po nehodě při výkonu povolání v roce 1990 byl Jiří Havlíček nucen přijmout práci skládání krabiček na sýry. Od roku 1992 začal působit jako OSVČ.

Od roku 1993 působil jako místopředseda Okresního výboru KDU-ČSL Havlíčkův Brod (dále 1999-2003 a 2005-2010), později i jejím předsedou v letech 1994-1999 a současně místopředsedou Krajské organizace KDU-ČSL v Hradci Králové. Ve volbách 1996 kandidoval do Poslanecké sněmovny za tuto stranu, zároveň organizoval a zajišťoval kandidaturu JUDr. Petra Pitharta do Senátu ČR. V lednu 1997 nastoupil na pozici poradce předsedy Senátu. Po smrti Ing. Josefa Luxe roku 1999 nastoupil Jiří Havlíček do Poslanecké sněmovny místo něj, kde zůstal do roku 2002. Od roku 2000 dálkově studoval Právnickou fakultu UK v Bratislavě. Po komunálních volbách byl roku 2006 zvolen starostou městyse Krucemburk a v následujících komunálních volbách roku 2010 vedl kandidátku TOP 09 v Krucemburku, kdy vyhráli a znovu se stal starostou.

Jiří Havlíček je ženatý, má syna Jiřího, Tomáše, Adama a dceru Kristýnu. Jeho životním krédem je: „Humor a optimismus je to poslední, co mě v životě může opustit.“ Mezi jeho záliby patří sport, toulky přírodou a myslivectví.

Rozhovory a komentáře