Mohlo to být jedno z mnoha ospalých víkendových odpolední strávených pendlováním mezi počítačem, kuchyní a postelí. Mohlo, ale nebylo, protože tahle sobota byla jiná. Blížily se totiž evropské volby.

15. 5. 2014

Věděl jsem sice, kdo dostane můj hlas, ale říkal jsem si, že pro své favority mohu přeci udělat i něco více než pro ně jen hlasovat. A tak jsem se rozhodl při letošní kampani přiložit ruku k dílu. Našel jsem si kontakt na místní kancelář TOPky, zeptal se, kdy a kde budu k užitku a než jsem se nadál a stal jsem se členem brněnské týmu. Když jsem vyrážel z domova, měl jsem samozřejmě pochybnosti, jak se to celé vydaří. Představa odpoledne stráveného tím, že budu cpát letáky lidem, jejichž jedinou reakcí bude kyselý obličej a otrávené „tak to fakt ne“, mě samozřejmě netěšila ani trochu. O to větší bylo moje překvapení, když jsme s několika kolegy bez větších obtíží sezvali několik desítek lidí na vyjížďku lodí po brněnské přehradě s Luďkem Niedermayerem, i přestože jsme tričky s Evropanem Karlem jasně dávali najevo, kam patříme. Následující hodinku jsem na horní palubě strávil sluněním a neformálními diskuzemi s ostatními pasažéry, mezi něž patřil i končící europoslanec pan Březina. Další bod v programu byla pouť v Kunštátě. Po posilnění zmrzlinou (točenou, dvojbarevnou) jsme s profesorem Šarapatkou vyrazili do víru lidského hemžení, rozdávat letáčky a placky a bavit se s lidmi. Když se začalo připozdívat, vrátili jsme se do Brna a zavítali do hospody, abychom si dopřáli zasloužený odpočinek. Nenucená konverzace byla doprovázena chutným jídlem a pití představovala příjemnou tečku za celým dnem.

Co říci nakonec? Bylo to fajn. Bylo fajn vidět, že velké tváře z plakátu mají i svůj třetí příjemně lidský rozměr. Bylo fajn vidět, že přes blbou náladu, o níž jsme každodenně ujišťování médii, se najdou lidé, kteří jsou ochotni se na chvíli zastavit a pobavit se s politikem. A taky bylo fajn, si uvědomit, že kampaň nedělají billboardy, volební spoty a virtuální sítě, ale především lidi, kteří do ní musí vložit svůj čas, úsilí a energii. Jsem rád, že jsem jedním z nich.

Jonáš Syrovátka
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme