Zdeněk Zavřel

Kandidát do Senátu za obvod č. 26 - Praha 2

Zdeněk Zavřel se narodil v Praze ke konci II. světové války v roce 1943 a  vyrostl v Bubenči na Praze 6.

Vysokoškolské vzdělání získal v roce 1966 na stavební fakultě ČVUT v oboru architektura a urbanismus. V roce 1983 navíc na  Fakuteit Bouwkunde TU Delft v holandském Haagu.

V roce 1975 pracoval v kanceláři SIAL v Liberci ve skupině mladých architektů „školka", kde byl mj. jedním z autorů „Nové české boudy na Sněžce" . V roce 1978 emigroval do Nizozemí, kde začínal ve známé kanceláři van den Broek & Bakema v Rotterdamu. V roce 1983 zde získal titul na  Fakuteit Bouwkunde TU Delft v holandském Haagu. Po ukončení diplomu na TU Delft pracuje nejdříve jako externí, později jako vědecký spolupracovník na fakultě.

Od roku 1985 ve vlastní kanceláři v Rotterdamu navrhl a postavil celou řadu bytových a školských staveb v různých holandských městech.

Mezi stěžejní realizované práce patří České centrum v Rue Bonaparte v Paříži, Správa plavební cesty a Správa silničního okruhu Amsterdam, Nizozemská ambasáda a rezidence v Accře (Ghana). Publikoval je v Nizozemí i v ČR. Od roku 1990 úzce spolupracoval s Obcí architektů jako sekretář CSAF, nadace českých architektů v zahraničí. V roce 1993 organizoval mj. v Praze Sympozium bytové výstavby v Nizozemí , zasloužil se o vypsání ceny J. Krejcara a účastnil se řady dalších akcí a projektů.

V roce 2005 byl vyzván k účasti ve volbě děkana Fakulty architektury v Praze, od roku 2006 pracuje v této funkci a byl zvolen i do druhého termínu v roce 2009. Habilitoval a profesorské řízení absolvoval na VUT Brno, aby předešel střetu zájmů.V roce 2009 by prezidnetem Klausem jmenován p profesorem architektury.

V současné době je vedoucím Ústavu navrhování II, garantem předmětu Ekologie stavění. Významně přispěl ke zřízení studijního směru "Průmyslový design" na fakultě architektury. Je členem Vědecké rady ČVUT a Vědecko-umělecké rady STU v Bratislavě.

Je podruhé ženatý s holandskou zahradní architektkou M.E.de Boer a má dvě dospělé děti z prvního manželství, které žijí v Amsterdamu.

Není a nebyl členem politické strany. Věří, že ke změně poměrů v Česku může pomoci jen otevřená a inteligentní debata na základě argumentů – nikoliv mocenská politika na základě manipulovaných informací.

Rozhovory a komentáře

Zavřel: Navštivte nás v obýváku

5. 10. 2012
Podívejte se na video z návštěvy kandidáta do Senátu za TOP 09 a Starostové Zdeňka Zavřela v obýváku u voličů.

TOP 09 chce dobýt Senát. Pražští kandidáti se vozili historickou tramvají

13. 9. 2012
TOP 09 chce větší zastoupení v Senátu, vládní strana zahájila své tažení v Praze, kde předvedla historickou tramvaj.
Číst více

Kandidát do Senátu ve volebním obvodu č. 26 za TOP 09 a Starostové - Prof. Ing. arch. -ir. Zdeněk Zavřel

10. 9. 2012
Práce v Senátu mně zajímá proto, že je platformou, na níž je možno s určitým odstupem spolurozhodovat o podstatných věcech, které hýbou touto společností. Zásadní rozhodnutí řeší vláda v dialogu s parlamentem, senát sleduje širší rámec těchto rozhodnutí a jejich celkovou logiku, může vyslovit pochybnosti, kontrolovat, dotazovat se a trochu korigovat.
Číst více

Politik v obýváku? Je to možné.

Co a kdo je politik v obýváku? Pozvěte si jej i Vy! Poznejte své hejtmany a senátory zblízka, ptejte se jich na to, co zajímá Vás. Jednoduše, zahoďte rozpaky a využijte té jedinečné příležitosti rozhodnout se ve volbách skutečně odpovědně.

TOP 09 a STAN: Senát potřebuje osobnosti a profesionály

14. 6. 2012
Za čtyři pražské obvody nabízí TOP 09 a STAN voličům do senátních voleb výrazné osobnosti. Mezi své další kvalitní senátní kandidáty z krajů zařadila například známého publicistu nebo architekta evropského formátu.
Číst více

Do Senátu kandiduje poslanec, děkan i právník

7. 6. 2012
Na dnešním zasedání potvrdil výkonný výbor TOP 09 další tváře, které se budou ucházet o křesla v horní komoře parlamentu. Schvalovacím procesem pprošlo osm výrazných osobností, mezi nimi i ředitel divadla, významný architekt, moderátor, právník či stávající poslanec.

Email: Zdenek.Zavrel@top09.cz

Osobní stránky: www.zzavrel.cz

Pozvat do obýváku

"Chci Vás zastupovat co nejlépe. Zajímají mne Vaše názory na současné dění v regionu, a proto Vás rád přijedu navštívit."

Kde můžete potkat...

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram