Do Senátu kandiduje poslanec, děkan i právník

7. 6. 2012

Na dnešním zasedání potvrdil výkonný výbor TOP 09 další tváře, které se budou ucházet o křesla v horní komoře parlamentu. Schvalovacím procesem prošlo osm výrazných osobností, mezi nimi i ředitel divadla, významný architekt, moderátor, právník či stávající poslanec.

V příloze naleznete životopisy kandidátů.

Členové výkonného výboru TOP 09 dnes schválili kandidáty pro další obvody, ve kterých budou na podzim probíhat volby do Senátu. Tři noví kandidáti TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí byli postaveni do předvolebního boje v Praze.  Ve volebním obvodě č. 17 – Praha 12 tak byla kandidatura přidělena Jaroslavu Vondráčkovi, advokátovi, který část svého života i profesní dráhy prožil ve Švýcarsku, nyní ale přednáší na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Mezi lety 2006-2008 byl starostou města Jáchymov. „I ve Švýcarsku jsem se podílel na normotvorbě,“ říká Jaroslav Vondráček a dodává: „Myslím, že v českém parlamentu je málo právníků, spojení politiky a právničiny vidím ale jako přínosné.“

V pražském obvodě č. 20 – Praha 4 bude TOP 09 a STAN reprezentovat čtyřiapadesátiletý Ladislav Kunert, který se aktivně na pražské politice jako uvolněný zastupitel podílí od roku 2010. Ladislav Kunert mnoho let pracuje ve vedoucích pozicích ve společnosti Jídelní a lůžkové vozy, a. s. Pro obvod č. 26 – Praha 2 výkonný výbor TOP 09 schválil kandidaturu Zdeňka Zavřela, architekta, který začínal v libereckém SIALu a později se autorsky podílel na významných stavbách po celé Evropě. Mezi jeho architektonické úspěchy patří například České centrum v Paříži či nizozemská ambasáda. Od roku 2006 je děkanem Fakulty architektury v Praze. „Zajímá mne kultura prostoru,“ říká o sobě Zavřel.

Výkonný výbor TOP 09 dnes schválil také senátorské kandidáty pro ne-pražské obvody. Ve Středočeském kraji bude v obvodě č. 41 - Benešov kandidovat současný poslanec Luděk Jeništa. Absolvent pedagogické fakulty v Ústí nad Labem je od roku 2002 starostou obce Vlašim. Ta je pod jeho vedením velmi úspěšná v čerpání dotací. V roce 2006 byla dokonce vyhodnocena jako město nejlépe čerpající evropské dotace v Česku.

Na Litoměřicku v obvodě č. 29 bude kandidovat mediáně známý Stanislav Berkovec, který se aktivně věnuje politice na komunální úrovni už od roku 1991. Jako absolvent Fakulty žurnalistiky UK se věnuje mediální práci. Specializuje se ale rovněž na dopravní problematiku a dopravní bezpečnost, spolupracoval například s Ministerstvem dopravy i se senátním podvýborem pro dopravu.

Pro obvod č. 14 – České Budějovice byl jako senátorský kandidát schválen ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták, který se v jižních Čechách podílí na rozvoji kulturního a občanského života. Je například zakladatelem o. s. Studentské univerzitní divadlo. Jiří Šesták externě přednáší na Jihočeské univerzitě a počátkem roku 2012 dokončil doktorandské studium na pražské DAMU.

Starostka obce Morašice Hana Štěpánová bude na senátorku kandidovat v obvodě č. 50 - Svitavy. „Jsem velký lokální patriot,“ říká o sobě absolventka pedagogické fakulty v Hradci Králové a uvolněná starostka Morašic, kde ve funkci působí už druhé volební období. Za jejího vedení Morašice získaly titul Vesnice roku Pardubického kraje.

Jana Němečková, místostarostka Libiny v Olomouckém kraji se bude o místo v Senátu ucházet v obvodě č.65 - Šumperk. „Za TOP 09 a STAN kandiduji proto, jelikož právě tato strana jako první na politické scéně začala varovat před značným zadlužením naší země a tím se nejzodpovědněji ze všech politických subjektů postavila za budoucnost našich dětí a vnoučat,“ okomentovala svoji motivaci poslední schválená kandidátka.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09