Dominik Hašek

Kandidát do Senátu za obvod č. 41 - Benešov

Dominik Hašek se narodil 29. ledna 1965 v Pardubicích, kde vystudoval gymnázium i vysokou školu, učitelství dějepisu na Pedagogické fakultě. Povolání učitele se věnoval jen několik měsíců. Proslul jako hokejový brankář, kterého označil web NHL.com za vůbec nejlepšího hráče, který se kdy postavil do brány. Dvakrát vyhrál Stanley Cup, dvakrát Hartovu trofej pro nejlepšího hráče NHL a pětkrát jej vyhlásili nejlepším brankářem nejlepší hokejové ligy světa.

Nezapomenutelné jsou jeho výkony v národním týmu. Má čtyři medaile z mistrovství světa. Nad všemi úspěchy vyčnívá zlatá olympijská medaile, kterou získal s českou reprezentací na „Turnaji století“ v japonském Naganu. V roce 1998 za tento úspěch převzal také medaili ze zásluhy z rukou prezidenta Václava Havla. V roce 2024 jej TOP 09 nominovala jako svého kandidáta v senátních volbách na Benešovsku v obvodu číslo 21.

„V hokeji jsem měl vždycky cíl pomoct svému týmu co nejvíce. A úplně stejně to vidím i v Senátu, kde bych chtěl bojovat za Benešovsko, zákony posilující bezpečnost republiky, lidská práva nejen na Ukrajině. Politika často vypadá nekompromisně, ale chci ji pojmout podobně jako hokej, kolektivně. Mým týmem tentokrát bude Benešovsko a celá Česká republika,“ říká Dominik Hašek.

Dominik Hašek se také dlouhodobě věnuje charitě. V roce 2001 založil v Buffalu organizaci Hasek’s Heroes, která se dodnes stará o děti ze sociálně slabého prostředí. Těm zajišťuje finanční prostředí na to, aby se mohly věnovat hokeji. V letošním roce se první absolvent tohoto programu dostal do jedné z amerických univerzitních lig. V lednu 2019 se společně s organizací Brontosauři v Himálajích vydal do Malého Tiberu, kde předával své zkušenosti mladým, nadšeným hokejistům.

Pravidelně také navštěvuje válkou sužovanou Ukrajinu, kde žije jeho někdejší spoluhráč z Buffala, Alexej Žitnik. Zásadním tématem je pro Dominika Haška, aby se na propagaci ruského válečného režimu nijak nepodíleli sportovci z těchto zemí. Účast každého z nich na vrcholových sportovních akcích pokládá za propagandu ruského režimu.

Dominik Hašek žije ve Středočeském kraji. Má tři děti. Dvě už jsou dospělé, jeho nejmladší syn oslaví letos na podzim třetí narozeniny. Volný čas tráví nejraději v přírodě, jeho vášní jsou cyklistika i myslivost. Na amatérské úrovni zůstal dosud věrný i hokeji, byť už puky nechytá, nýbrž hraje v poli.