Langšádlová: Kořeny zklamání vidím v nereálných slibech

Kandidátský projev Heleny Langšádlové na post místopředsedkyně

8. 12. 2013

Vážené dámy, vážení pánové,

scházíme se po volbách do Poslanecké sněmovny, ve kterých 40 procent voličů dalo svůj hlas antisystémovým a populistickým stranám. Prezident republiky se svými kroky v uplynulých měsících snažil uchvátit více moci, než jeho úřadu náleží. Ve společnosti panuje nízký respekt k demokratickým institucím a procházíme hlubokou krizí tradičních hodnot. To vše jsou jevy, které ohrožují náš budoucí demokratický vývoj.

Naše společnost se zdá být dezorientovaná a permanentně zklamaná. Já za kořeny zklamání a rozčarování považuji především nereálnou populistickou politiku mnohých stran, která vyvolává ve voličích nerealistická očekávání, která nelze za stávající situace naplnit.

O to důležitější je v současné době dále bojovat za naší nepopulistickou, odpovědnou politiku, která na budoucnost naší země nepohlíží jen z hlediska nejbližších měsíců, ale z perspektivy dlouhodobé.

Nenacházíme se v ideálních časech, ale je dobré si připomenout, že i z pohledu mezinárodní situace žijeme v mimořádně příznivé době, výrazně příznivější, než tomu bylo téměř po celé 20. století.

Věřím, že přes všechna rizika a selhání je naše společnost postavená na dobrých základech, a že záleží pouze na nás, jaká bude naše budoucnost. Naše budoucnost je otevřená a já v ni věřím.

Mluvím s vámi, členy TOP 09, ale také s našimi voliči. Díky tomu vím, že je mnoho lidí, kteří jsou připraveni hájit svobodu a demokracii, znají svá práva, ale i své povinnosti. Jsou sebevědomí, odpovědní, nabízejí společnosti své znalosti, píli, odvahu a široký rozhled, znají naši minulost a nebojí se budoucnosti.

I já chci dbát o to, aby i v opozici byl náš hlas slyšet. Abychom uměli reagovat na potřeby naší společnosti a navrhovali řešení nepopulistická a dlouhodobá. Chci se zasadit o větší spolupráci TOP 09 s nestranickými odborníky, s neziskovými organizacemi i s občanskou společností. Je nezbytné více mobilizovat náš potenciál, který máme v odborných komisích. Za zásadní považuji i prohloubení spolupráce s našimi komunálními a krajskými politiky. V opozici se budeme moci více věnovat koncepční práci a přicházet s návrhy dlouhodobých vizí pro naši společnost.

Věřím, že společným úsilím přispějeme k pokračování demokratického vývoje v naší zemi.

Děkuji vám za pozornost

Helena Langšádlová
kandidátka na místopředsedkyni TOP 09

V Praze 8. 12. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme