Od oleje k LED: 300 let veřejného osvětlení Prahy

24. 10. 2023
V roce 1723 bylo hodně věcí jinak. Vládli nám Habsburkové, dnešní USA ještě zdaleka neexistovaly a poslední morová epidemie v českých zemích byla vzpomínkou nepříjemně čerstvou... Jedna věc se ale od té doby nezměnila - Praha má v ulicích trvalé veřejné osvětlení! Tehdy sice bylo ještě v plenkách a mělo před sebou dlouhou cestu, ale přesto se sluší připomenout si, že je to přesně 300 let.
Tři století, tak to už je nějaké výročí. A navíc mimořádná příležitost ohlédnout se za neuvěřitelným rozvojem, kterým veřejné osvětlení od prvních olejových lamp až po dnešní moderní soustavu prošlo. Všechny bychom Vás proto rádi pozvail na netradiční venkovní výstavu, kterou připravily Technologie hlavního města Prahy, a.s. Kromě proměn pražských ulic a jejich osvětlení tu najdete i unikátní instalaci lamp, které už z pražských ulic zmizely.
"Výstava pod heslem „300 let od oleje k LED“ je instalovaná před budovou Magistrátu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí a je volně přístupná. Můžete jí navštívit až do 15. listopadu. Takže pokud se chcete dozvědět víc o historii pražského veřejného svícení, máte nyní možnost," dodal k výstavě náš radní pro infrastrukturu, Michal Hroza.
Osobnosti: Michal Hroza