Vondra: Nechci mít stejnou medaili s Ondráčkem

30. 10. 2018

Starosta Prahy 14 Radek Vondra poslal zpátky medaili, kterou před časem obdržel od Českého svazu bojovníků za svobodu. Starosta tak protestuje proti tomu, že shodnou medaili svaz věnoval komunistickému poslanci a předrevolučnímu mlátičkovi Zdeňku Ondráčkovi.

Ocenění toho, který mlátil bojovníky za svobodu, tak nepřestává vyvolávat emoce a odpor.

„Tak jsem dneska poprvé v životě vrátil medaili. Docela pěknou, kovovou, se stužkou. Společně se Svazem bojovníků za svobodu pořádáme na Čtrnáctce pravidelně vzpomínkové akce k výročí 1. a 2. světové války. Ve svazu jsou fajn lidi, veteráni, zapálení pro věc, historici, odborníci. Ale tenhle svaz vede jakýsi pan Vodička, který se rozhodl dát medaili soudruhovi Ondráčkovi. Komunistickému policistovi, který v listopadu 1989 mlátil lidi na Národní třídě,“ napsal Radek Vondra.

A dodal, že na oněch demonstracích byl také, jen z trochu jiného důvodu než Ondráček. „Těch demonstrací jsem se jako student taky účastnil a za svobodu bojoval. Ale na druhý straně než Ondráček. Mít s ním stejnou medaili fakt nechci. Tak jsem ji dneska i s krabičkou Bojovníkům za svobodu vrátil a můžou ji dát někomu jinýmu. Je mi to líto, ale ať si udělaj pořádek ve svým vedení a medaile dáváj těm, kdo to se svobodou myslí skutečně vážně,“ vysvětlil Radek Vondra.

Ocenění Zdeňka Ondráčka vyvolalo velký odpor a silnou kritiku pro vedení ČSBS. Ondráček před rokem 1989 mlátil lidi toužící po svobodě. Ocenění mu předal šéf ČSBS Vodička, předrevoluční komunista a agent VB, nyní velký přítel Miloše Zemana. Ocenění bylo důvodem k tomu, že senát minulý týden zrušil svazu akci – další udílení medailí, který chtěl svaz pořádat právě v prostorech senátu.

zdroj: http://forum24.cz/nechci-mit-stejnou-medaili-s-ondrackem-napsal-starosta-a-vratil-ji-vodickovi/?fbclid=IwAR12HjSNOXeJu6SD3qI69EsW9bQfz6HZE9-ejq50KIQL_6Pcr6XOQ9EixH4

Štítky
Osobnosti: Radek Vondra
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme