TOP 09 Praha je dva roky na MHMP. Vznikl městský developer a zmizely podvodné směnárny.

19. 11. 2020

Zástupci TOP 09, kteří působí v radě hlavního města, hodnotili dosavadní působení na magistrátu. Zatímco náměstek Petr Hlaváček je rád především za vznik městského developera, radní Jan Chabr si zase chválí to, že z centra zmizely obchody s matrjoškami nebo podvodné směnárny.

Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu je v půli svého mandátu. Dva roky vládnutí v Praze hodnotili zástupci TOP 09.

"Výrazně se urychlilo vyřizování územních změn, to je práce pana Hlaváčka. Dává se dohromady městský majetek, řeší se problematické nájemní smlouvy, vypovídají se směnárny, ruší se některé stavby v podobě billboardů v Praze. To je práce našich lidí a TOP 09," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

Náměstek Petr Hlaváček za svůj největší úspěch považuje vznik městského developera. 

"My právě tím, že do toho vstupujeme jako město, máme určité nástroje, tak naše představa je, že první projekty by mohly být stavěny třeba za pět nebo šest let. Měly by v té dlouhodobé vizi, kde si představuji, že v Praze by se mělo stavět 8 - 10 tisíc bytů ročně, přidat třeba 2 tisíce bytů za rok," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Aktivní byl za dva roky ve funkci i radní Jan Chabr. Ten předložil radě ke schválení už více než dva tisíce tisků. Za jeden z hlavních úspěchů považuje změnu fungování centra Prahy. 

"My jsme vypověděli z městského majetku směnárny, prodejce matrjošek a prodejce takových těch turistických předmětů a začali jsme dělat výběrová řízení na obsazování těch nových prostor tak, aby to byla nějaká zařízení, která mají trošku přidanou hodnotu. Podařilo se nám obsadit celou řadu léta prázdných objektů, podařilo se dokončit rekonstrukci náplavek, přijmout nová pravidla fungování, podařila se příprava Negrelliho viaduktu. Také jsme zefektivnili zveřejňování výběrových řízeních údajů o majetku, spustili jsme majetkový portál hlavního města Prahy a spustili jsme realitní portál. Podařila se nám výměna kabelového vedení a umisťování na těch lampách elektronabíječky na mobily ," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Jan Chabr by se teď chtěl věnovat například rekonstrukci Staroměstské tržnice a plány mají i další zástupci TOP 09.

"Já bych byl velmi rád, aby se posunuly takové projekty, jako je budování Pražské filharmonie, aby se řešila otázka vyšehradského nádraží, které chceme vykoupit a ten objekt rekonstruovat a využít na kulturu. Je to otázka opravy třeba strahovského sportovního areálu, kde by do budoucna mohl vzniknout areál z Muzea totality, ale vedle toho je potřeba investovat do dopravy," řekl Jiří Pospíšil.

"Zároveň se těším na tu mezinárodní soutěž na filharmonii, což si myslím, že bude určité povzbuzení a takové nové spojení se světem," řekl Petr Hlaváček. 

Předseda zastupitelského klubu Jiří Pospíšil si pochvaluje koaliční spolupráci, i přes místy rozdílné názory, třeba na dopravu. 

"TOP 09 říká, že auto není hřích a že automobilisté nemají být nad míru trestáni. Teď nás bude čekat debata o výši parkovného v Praze. My chceme Pražanům, kteří platí rezidenční kartu, dát nějakou výhodu, zlevnit v určité části města," řekl Jiří Pospíšil.

Vedení hlavního města se bude muset také vypořádat s propadem finančních prostředků v rozpočtu způsobené koronavirem. TOP 09 ale přesto nechce omezit financování investic, ať už do infrastruktury či majetku.

Zdroj: PrahaTV

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme