Schwarzenberg o roce 1948: Nepoučili jsme se. Je divné, že se dnes nebráníme hlasitěji

25. 2. 2019

Únorový převrat dostal k moci Komunistickou stranu Československa (KSČ) v čele s Klementem Gottwaldem. Země sena více než 40 let dostala do područí Sovětského svazu. Zlomovým dnem byl 25. únor 1948. Na tento den i následný vývoj zavzpomínal jeden ze zakladatelů TOP 09 Karel Schwarzenberg

Mezi aktivními českými politiky je čestný předseda TOP 09 jeden z mála pamětníků. „Mám takový dojem, že jsem poslední poslanec, který si ještě pamatuje rok 1948. Byl jsem sice tehdy malé dítě, ale ještě si pamatuji na pochodující milice po Národní třídě. Taky si pamatuji, jak se moje sestra vrátila ze Staroměstského náměstí, kam se školou musela nastoupit a vyprávěla, co se tam dělo,“ zavzpomínal Karel Schwarzenberg.

Ce své úvaze se ale především zamyslel nad tím, co se po roce 1948 dělo. „Únor, jak ho komunisté nazývali Vítězný únor, nás uvrhl do jedenačtyřicet let dlouhé poroby. Během té doby naše hospodářství, naše věda a další obory, zvláště pak průmysl, zaostal za západními zeměmi, přestože krátce před tím před druhou světovou válkou jsme byli na světové špičce. O popravách a táborech nucených prací například v Jáchymově, nebo třeba v Bytízi ani raději nechci mluvit. Byl to opravdu na dlouhou dobu konec jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě,“ posteskl si poslanec.

Podle něj je zvláštní, že se Češi zřejmě vůbec nepoučili. „Zase slyším stejné argumenty o parlamentu, že je to žvanírna, slyším, že musíme vytvořit vládu s podporou komunistů, kteří ten smutný stav v naší zemi zavinili, a dokonce začínáme brát vážně jiné extremistické strany,“ varuje Schwarzenberg před opakováním minulosti.

„Měli bychom se dnes zamyslet a vzít únor jako varovný příklad našeho selhání. Naše demokratické strany, pravda, taky tehdy selhaly. Tak jako v Německu v roce 1933, když nastoupili k moci nacisté. Jak německé demokratické strany, tak naše, neměly tušení, do jakého střetu jdou a že jejich protivník hraje úplně jinou hru. Bez pravidel, která tyto strany považovaly za samozřejmé. V obou případech, jak NSDAP, tak KSČ to byly především gangy usilující o moc, které se za strany pouze vydávaly. Demokraté byli vyřazeni ze hry a diktatura byla nastolena. Omluvou jim tehdy snad mohlo být, že to před tím nikdy nezažili,“ myslí si jeden ze zakladatelů TOP 09.

Dnes je prý ale situace jiná. „My tu zkušenost už máme a víme jaké to je a kam to vede. Je ale divné, že se dnes nebráníme hlasitěji a rozhodněji nástupu nedemokratického myšlení. Ve všech oblastech. Jsem přesvědčen, že je to úkol nás, dnešních politiků a občanů, abychom zachránili demokracii v České republice tak, jak jí koncipoval Tomáš Garrique Masaryk,“ dodává Schwarzenberg.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme