Proces schvalování staveb je v Praze dlouhý

29. 11. 2018

Jak zkrátit a zefektivnit povolovací proces u staveb v rámci stávající legislativy. To bylo téma veřejné debaty, která se konala v Praze 8 v mediálním domě Economia. Dorazili politici, odborníci i investoři. 

Mediální dům Economia uspořádal v Karlíně veřejnou debatu na téma toho, jak zkrátit a zefektivnit povolovací proces u staveb v rámci stávající legislativy. Mezi diskutujícími tak byl např. i náměstek primátora pro územní rozvoj - Petr Hlaváček.

"V konečném důsledku je potřeba úprava stavebního zákona nebo nový stavební zákon, správní řád. To je vlastně velmi komplexní. Určitě jde ale spoustu věcí udělat nějakou energií, prací, zkusit ty věci dohodnout. V těch procesech je spoustu nedorozumění s veřejností, s městskými částmi. Dá se tomu pomoci," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

O tom, že je možné povolovací procesy v Praze zkrátit i za stávající legislativy, mluvila v rámci panelové diskuze také radní pro územní rozvoj MČ Prahy 7 - Lenka Burgerová. 

"Praha nutně potřebuje dohodu na tom, jakým způsobem se bude stavět, jak se výstavba zrychlí v rámci současné platné legislativy, protože se nedomnívám, že můžeme čekat, až se legislativa změní," řekla Lenka Burgerová, radní MČ Praha 7.

"Jsem rád, že se ta debata pořádá, protože je to důležité. Praha má několik témat, které může řešit i bez změny zákona a těm procesům nějakým způsobem pomoci. Takže myslím, že je velmi zdravé, přestože se opakovaně probírají, ta témata diskutovat a najít nějaké řešení," řekl Ondřej Boháč, ředitel IPR hl. m. Prahy. 

Proces povolování staveb není v Česku jednoduchou záležitostí a nejinak je tomu i v Praze. Investoři v hlavním městě nyní čekají např. na povolení k výstavbě bytového domu v průměru 8 let.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme