Praha vypracuje strategii fungování městských firem

9. 3. 2019

Vedení Prahy vypracuje strategii fungování městských firem, ve které sdělí, co od té které firmy očekává. Vypracování by mělo zabrat asi půl roku. Souběžně s prvními výstupy začne město diskutovat o případném založení městského holdingu a jeho možné podobě. Novinářům to dnes řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Městský holding by měl městské firmy zastřešovat. Které by do něj patřily, není zatím jasné. Praha je vlastníkem řady akciových společností, mezi nimi například dopravního podniku nebo Pražských služeb.

"Klíčové je vůbec stanovit si vlastnickou politiku města vůči městským společnostem, která v tuto chvíli chybí. Nemáme žádné objektivní kritérium, podle kterého bychom hodnotili výkon té či oné společnosti," řekl Chabr.

Společnostem město mělo sdělí, jaké od nich očekává krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé cíle. Rovněž řekne, zda po nich bude chtít plnit kupříkladu tzv. dividendovou nebo jinou politiku. 

Pražští radní by měli zhruba za dva týdny zadat Chabrovi a příslušným odborům, aby začali na vytvoření strategií pro jednotlivé firmy pracovat. Podle Chabra by jejich vyhotovení mohlo zabrat asi půl roku. 

Souběžně s prvními výstupy začne Praha jednat o případném založení městského holdingu. Na jeho podobě se ale koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) zatím nedohodla. 

S myšlenkou holdingu přišlo minulé vedení města. Původní plán byl, aby koncern zaštiťující několik městských firem řídily orgány transformované firmy Pražská plynárenská holding, která je nyní nečinná. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) před časem ČTK řekl, že by chtěl, aby v čele koncernu stála přímo pražská rada.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme