Praha by se měla kvůli investicím víc zadlužovat, tvrdí Vyhnánek a Vondra

23. 1. 2019

Praha postupně splácí své finanční závazky, současný dvacetimiliardový dluh chce do čtyř let snížit na čtvrtinu. Podle náměstka primátora odpovědného za finance Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) tak vzniká prostor pro to, aby si metropole mohla půjčovat na zásadní investice.

Hlavní město loni splatilo dluh téměř miliardu, stejně jako v roce 2017. Snížila tak část závazků k Evropské investiční bance (EIB). Kromě nich musí postupně splácet také dva dluhopisy. Každý je ve výši zhruba pět miliard korun. U prvního je splatnost v roce 2021, u druhého jde o rok 2023. Na tyto splátky metropole postupně šetří, loni měla na splácení dluhopisů našetřeno už přes šest miliard.

„Děláme si další rezervy, takže splacení dluhopisů v termínu nebude problém,“ uvedl včera na setkání s novináři Pavel Vyhnánek.

V současnosti dluží metropole zhruba dvacet miliard korun, dluhový strop povoluje Praze podle současných výsledků jejího hospodaření až dvojnásobné zadlužení, tedy částku 40 miliard. „Díky splácení a současné výši závazků nám vzniká prostor pro další zodpovědné zadlužování Prahy. Navíc budeme jednat se státem o navýšení možnosti maximálního zadlužení,“ sdělil náměstek.

Zadlužovat by se chtěla Praha kvůli finančnímu krytí řady velkých investice. Jen dopravní infrastruktura by potřebovala investice za více než 30 miliard korun. Podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) v letošním rozpočtu vydá hlavní město ze svého rozpočtu na investice v dopravě asi čtyři miliardy korun, do roku 2022 by měl být třicetimiliardový vnitřní dluh snížen na polovinu.

Předseda finančního výboru pražského zastupitelstva Radek Vondra (Spojení síly pro Prahu / TOP 09)považuje obdobně jako náměstek Pavel Vyhnánek další zadlužování Prahy za správné a za současné situace dokonce žádoucí. „Z hlediska finančního zdraví neznamená, že když má město nízké či nulové zatížení, že hospodaří dobře,“ uvedl Vondra.

Právě za snižování dluhu Prahy (se) chválila minulé vedení Vyhnánkova předchůdkyně ve funkci Eva Kislingerová (ANO). Podle Vondry je v Praze dlouhodobě podfinancována infrastruktura, město nedostatečně investuje, má tak peníze na účtu, které ale nejsou ve prospěch Pražanů.

„Metropole se by se mohla klidně na investice půjčit desítky miliard korun. Za současné situace může dostat úvěr s úrokem blížícím se nule. Měla by toho využít a investovat,“ dodal předseda finančního výboru Radek Vondra.

Štítky
Osobnosti: Radek Vondra
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme