Pospíšil: Zdanění nabytí nemovitosti je nemravné. Praha možná bude sama iniciovat zrušení

5. 9. 2019

Jako nemorální označuje část politické scény daň z nabytí nemovitosti. Ve sněmovně proto leží senátní návrh, který navrhuje tuto daň, která prodražuje již tak předražené ceny bydlení, zrušit. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil chtěl, aby Praha senátory podpořila. Nakonec však přišel s myšlenkou, že by hlavní město mohlo využít svojí zákonodárnou iniciativu a v případě neúspěchu senátní novely předložit svůj vlastní návrh.

„Vybírat daň z nabytí nemovitosti je nemravné, neboť se podruhé zdaňuje už zdaněný majetek občanů. Klub Spojených sil pro Prahu proto navrhne, aby Praha podpořila senátní návrh na její zrušení. Považujeme to za naléhavé obzvlášť dnes, kdy jsou byty pro mnoho občanů nedosažitelné,“ uvedl Pospíšil před několika dny na Twitteru.

Vybírat daň z nabytí nemovitosti je nemravné, neboť se podruhé zdaňuje už zdaněný majetek občanů. Klub Spojených sil pro Prahu proto navrhne, aby Praha podpořila senátní návrh na její zrušení. Považujeme to za naléhavé obzvlášť dnes, kdy jsou byty pro mnoho občanů nedosažitelné.

Nakonec však šel ještě dál. „Původně jsem počítal s tím, že by Praha usnesením rady města podpořila senátní novelu, která teď leží ve sněmovně a upravuje zrušení daně z nabytí nemovitosti. Kdyby to ve sněmovně neprošlo, tak stále uvažuji, že by Spojené síly pro Prahu mohly iniciovat vlastní legislativní iniciativu Prahy. Je to důležité téma, protože ve chvíli kdy jsou tak drahé byty, tak platit několika procentní daň z nabytí je naprosto nemorální a stát by to měl nějak řešit,“ uvedl Pospíšil pro Echo24.

Konkrétně Pražané totiž s cenou bytů bojují úplně nejvíce. „Je to stejná myšlenka – z peněz, které jste zdanil, kupujete byt a platíte další odvod státu, proč jako? Sleduji bedlivě, co se bude dít v parlamentu a pokud to neprojde a bude to nějakým způsobem těsné, takže tam bude šance, tak to předložíme sami opětovně za Prahu, jelikož máme štěstí a můžeme podávat vlastní návrhy zákonů. Praha má totiž zákonodárnou iniciativu,“ dodal. Stejně tak i jiné regiony.

Zdroj: Echo.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme