Pospíšil: Volby rozhodnou i o svobodě médií v Česku

22. 9. 2021

Evropská unie chce zaštítit svobodná média, která jsou nejen v Polsku a Maďarsku, ale i v Česku v ohrožení. Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) jsou svobodná média klíčový pilíř demokracie.

Vy jste byl při nedávném projevu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové o stavu EU. Jak jste hodnotil tu část, která se týkala svobody médií. Dokáže dnešní EU udržet v Unii svobodná média?

Byl jsem velmi potěšen, že se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve své zprávě o stavu Evropské unie zabývala i nezávislostí médií. Hovořila o ní v té části projevu, která se věnovala evropským hodnotám. V ní velmi zdůrazňovala, že Evropská unie není jen integrace postavená na ekonomické spolupráci, ale také integrace postavená na společných hodnotách. A mezi nimi není jen právní stát, ale i nezávislá média.

Takže tady nejde o to, že by se Evropská komise stavěla na stranu novinářů?

Svobodná média jsou především nutná pro Evropany, pokud chtějí, aby evropská demokracie přežila. Protože demokracie bez nezávislých médií a funkční a nezávislé justice není možná.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová chce směrnici EU na ochranu médií. Pomůže to?

Já tento záměr podporuji. Záleží samozřejmě i na tom, jak konkrétně bude tato směrnice vypadat. Nesmí přitom být ani příliš podrobná a kazuistická, aby byla aplikovatelná na všechny členské státy EU, a na druhé straně by neměla být ani příliš „bezzubá“. Místopředsedkyni Komise Věře Jourové držím palce a jsem připraven ji v tom podporovat, protože to určitě nebude jednoduché. Jak prosazení směrnice, tak to, aby byla efektivně implementována do právních řádů členských států. To vidíme i u debaty o právním státě, kde je pro mě překvapivé, kolik lidí zpochybňuje, že je tuto hodnotu třeba efektivně hájit.

Měla by se podle vás tato směrnice věnovat i české kauze, kdy je premiér Andrej Babiš prostřednictvím svěřenských fondů nadále vlastníkem klíčových médií?

Ano, to je myslím jeden z těch případů, kterých by se měla tato směrnice týkat, a já věřím, že je neopomine.

Získá směrnice podporu v Evropském parlamentu?

Očekávám, že získá podporu u velkých klíčových frakcí, které mají proevropskou orientaci, včetně hodnot, jako je nezávislost médií. Proto čekám podporu jak v mé Evropské lidové straně, tak u sociálních demokratů a socialistů. A myslím, že podporu směrnice získá i u liberálů. Naopak si myslím, že velmi narazí u frakcí, které mají zdrženlivý nebo negativní vztah k evropské integraci.

A jak to vidíte mezi členskými státy EU?

Myslím, že tam to bude složité. Zvláště zástupci těch vlád, které mohou mít s takovouto evropskou směrnicí problémy Poláci, Maďaři, Slovinci a možná po říjnových volbách i my Češi. Uvidíme, jakou budeme mít vládu v té době. Takže čekám, že u těchto států to může narazit. Ale věřím, že většina Evropy, většina v Evropském parlamentu si je vědoma toho, že snaha chránit svobodu médií není zásahem do suverenity jednotlivých členských států, ale je to ochrana jedné z hodnot evropské integrace.

Největší pozornost se ohledně svobody médií soustřeďuje na střední Evropu. Jak je na tom Maďarsko s Polskem?

Situace v Polsku a Maďarsku je nejhorší. V poslední době čelí podobnému ataku média ve Slovinsku, například pokud jde o tamní tiskovou agenturu. V Polsku a Maďarsku už mají veřejnoprávní média fakticky podobu státních médií, čímž je ovlivněna nezávislost informací ve zpravodajství kdo vládne, ten má vliv na obsah. Tato situace tam navíc dále graduje.

Pokud jde ale o stav veřejnoprávních médií, ta se přece jen podařilo v Česku ještě uhájit?

Mám pocit, že se to ještě podařilo, že česká veřejnoprávní média ještě nezávislá jsou, a nemám pocit, že by docházelo k ovlivňování obsahu a kvality zpravodajství. Ale pokud tlak posledních let bude dál sílit, tak jsme jen krok od toho, aby se to změnilo. Jsme na velmi tenké hranici. Pokud říjnové parlamentní volby přinesou vítězství demokratické opozici, tak se situace vrátí k normálu plně nezávislých veřejnoprávních médií. Pokud ale získá většinu Babišovo hnutí ANO, komunisté a SPD, tak ten útok na veřejnoprávní média bude pokračovat. A opravdu se můžeme dočkat stavu, kdy i česká veřejnoprávní média nebudou informovat nezávisle.

Dá se tedy říci, že říjnové volby rozhodují i o nezávislosti českých veřejnoprávních médií?

Ano. Tyto volby jsou i o nezávislosti veřejnoprávních médií, což je věc, která je zásadní pro přežití demokracie. Voliči by si měli uvědomit, že jde o jedno z vůbec nejdůležitějších témat voleb.

Luboš Palata,

Deník, 22. 9. 2021, str. 8

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme