Pospíšil: Peníze za metro D nesmí mít Putinův oligarcha Děripaska

20. 3. 2022

V minulých dnech jsme proto byli svědky mediálních přestřelek, které řešily jediné: kdo za to může, a hlavně, co s tím? A zatímco si nad tím pražský primátor jak Pilát myje ruce s tím, že město už nemůže nic dělat, protože jako veřejný zadavatel nemůže zasáhnout do již vysoutěžené zakázky s podepsanou smlouvou, přehazuje tak odpovědnost na vládu. Jeho stranický předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš pak dle svých slov „intenzivně pracuje na opatřeních, která zamezí tomu, aby veřejné prostředky ze zakázek a dotací proudily k osobám navázaným na Putinův či Lukašenkův režim.“

Než se pánové domluví, rozhodl jsem se proto podniknout konkrétní kroky k řešení celé této kauzy. Dnes jsem interpeloval Evropskou komisi s tím, že město Praha i já osobně považujeme za nepřijatelné, aby za situace války na Ukrajině šla část podílu na zisku při stavbě metra ruskému oligarchovi, který je dlouholetým věrným podporovatelem Putina!

Zcela upřímně by mě i zajímalo, zda Komise navrhla zařazení Děripasky na sankční seznam EU, a pokud ano, jaký stát či státy jeho zařazení na sankční seznam zablokovaly. Daleko horší by mi však přišlo, kdyby se ukázalo, že Komise jeho zařazení na sankční seznam vůbec nenavrhla. Snad se nenechala uchlácholit jako mnozí na pražském magistrátu, že se pan Děripaska vyslovil proti invazi a vyzval ke konci války na Ukrajině a mírovému řešení konfliktu. Protože to opravdu není to, oč tu běží. Když pominu jeho dlouholeté přátelství a blízkost nejenom k diktátoru Putinovi, ale i k ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, tak je přece zcela zjevné, že jako hlavní akcionář koncernu GAZ přímo profituje z války na Ukrajině. GAZ totiž vyrábí nejen automobilové součástky, ale například také obrněné transportéry a další bojová vozidla, které používá ruská armáda! 

Požádal jsem proto Komisi, aby uvedla, jak mají postupovat města v případě, že se na strategické infrastrukturní stavbě mají podílet firmy vlastněné ruskými oligarchy. A vznesl jsem konkrétní a rozhodující otázku: V případě, že by Děripaska byl na sankčním unijním seznamu, umožňovalo by právo Evropské unie Dopravnímu podniku hl. města zrušit výběrové řízení na výstavbu metra s cílem zabránit tomu, aby část zisku z realizace této zakázky šla osobě na sankčním seznamu EU? A pokud ne, jaké jiné právní nástroje v souladu s právem EU jsou k dispozici pro dosažení téhož výsledku? Jsem přesvědčen, že odpověď na tyto otázky by nás výrazně posunula dál.

Komentář Jiřího Pospíšila

Zdroj: https://www.forum24.cz/penize-za-metro-d-nesmi-mit-putinuv-oligarcha-deripaska/

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme