Pospíšil: Osm tisíc nových bytů za rok považuji za reálný cíl

27. 9. 2018

Deník Metro pokračuje v seriálu rozhovorů s kandidáty na pražského primátora. Odpovídal europoslanec Jiří Pospíšil, který kandiduje za uskupení Spojené síly pro Prahu, jež je složeno z jeho strany, lidovců, LES a Demokratů Jana Kasla.

V čem je program váš program lepší než ty konkurenční?
Je komplexní a uvěřitelný. Když říkáme, že něco uděláme, tak u nás najdete i jasné řešení, jak to chceme udělat. Stačí se podívat na web www.106proprahu.cz, tedy našich 106 zcela konkrétních projektů popsaných v určité zkratce, u nichž víme přesně, jakým způsobem a jak rychle se dají realizovat. Podmínkou ale samozřejmě bude, aby bylo akceschopné vedení Prahy.

Je něco, za co byste minulé vedení pražského magistrátu pochválil?
Nepatřím k těm, kteří jen lacině kritizují a říkají, že je všechno špatně. Opravdu bych moc rád pochválil, ale nenapadá mě moc za co. Zrovna dosluhující vedení magistrátu opravdu akceschopností neoplývalo. V paměti mám spíše zuby nehty udržovanou koalici, která se nedokázala shodnout pomalu ani na tom, jestli venku svítí slunce, nebo prší. Dobrou práci v radě ale odvedla Jana Plamínková, která například dokázala dotáhnout do konce výstavbu nové čističky, a Jan Wolf v oblasti kultury.

Jaké by mělo být hlavní město v roce 2050?
Moderní v tom smyslu, aby se lidem takzvaně lépe dýchalo. Tedy čistší, v dobrém smyslu slova zelenější, s dobrou dopravní obslužností, s nabídkou volnočasových prostor a s moderními technologiemi. Tím nemám na mysli zrovna „chytré“ lavičky, kde si dobijete mobil a zkontrolujete Facebook. Ale město s dobrou sítí vysokorychlostního internetu pro většinu Pražanů. A samozřejmě to stále musí být naše neopakovatelná historická Praha s perfektní péčí o kulturní dědictví.

Kdo byl podle vás nejlepším primátorem po roce 1989?
To je nesmírně těžká otázka, na kterou podle mě neexistuje objektivní odpověď. Každý z primátorů po roce 1989 vedl město v nějaké reálné době se specifickými problémy. A také v nějaké politické situaci. A nechci se ani lacině přiklánět k mediální pověsti jednotlivých primátorů, která může být i lehce zavádějící – jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Pokud bych dostal šanci, snažil bych se být já tím nejlepším novodobým primátorem.

Jak daleko jste ochoten jít v kompromisech, abyste prosadil své předvolební cíle, pokud zvítězíte?
Politika je umění kompromisu. Ale je také o nepřekročitelných principech. Nemohu ani za cenu, že bych prosadil dílčí programové věci, spolupracovat s politickými uskupeními, které většinová společnost oprávněně považuje za extrémní. A stejně tak nemohu spolupracovat s lidmi, o kterých nejsem přesvědčen, že s nimi spolupracovat jde.

Slibujete Pražanům ročně šest až osm tisíc bytů. Máte konkrétní způsob, jak toho docílit?
Samozřejmě. To je reálné číslo, na rozdíl od slibů jiných stran a hnutí. Potřebujete k tomu zjednodušit a zrychlit stavební řízení, uvolnit brownfieldy a také zajistit, aby nové bydlení bylo dostupné pro mladé rodiny. Vše máme konkrétně popsané v programu a v projektu Dostupný byt. Opravdu víme, jak na to.

zdroj: http://www.metro.cz/osm-tisic-novych-bytu-za-rok-povazuji-v-praze-za-realny-cil-rika-pospisil-1le-/praha.aspx?c=A180926_201455_metro-praha_hyr

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme