Poslanci se šikují na obranu Unie. Nejsme eurohujeři, tvrdí Pekarová Adamová

1. 11. 2018

Ve Sněmovně vznikla nová neformální Evropská platforma, která sdružuje poslance a politiky ze sněmovních stran vyjma SPD a KSČM. Jejím cílem je prezentovat voličům Evropskou unii v dobrém světle a vyvracet fámy, které se o ní v médiích šíří.

Iniciátorkou projektu je první místopředsedkyně TOP 09Markéta Pekarová Adamová, připojili se k ní další poslanci z TOP 09, STAN, ANO, ČSSD, KDU-ČSL, Pirátů i ODS.

„Již před několika měsíci jsem požádala proevropsky smýšlející kolegy, jestli by se nechtěli neformálně nepravidelně scházet, abychom si vzájemně vyměňovali informace a hovořili o problémech, které se ve vztahu k EU objevují,“ řekla Právu Adamová.

„Chceme veřejnost upozorňovat na pozitiva, která členství v Unii přináší, ale budeme hovořit objektivně,“ dodala.

Členové platformy, kterou Adamová raději nazývá „caucusem“, se již asi čtyřikrát sešli. Sdruženo je v ní zatím asi 16 poslanců. „Ve chvíli, kdy se objeví nějaký hoax, který je často šířen i médii, se ozveme a uvedeme informace na pravou míru,“ přiblížila Adamová.

„ČR zanedbala debatu o EU“

Jako příklad uvedla lživou zprávu, která před několika měsíci obletěla internet, že vozítka pro děti ve tvaru automobilů budou podléhat technické kontrole.

Jedním z členů platformy je poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. „Česká republika zanedbala debatu o EU, o jejích přínosech. Proto jsme založili neformální uskupení. Naším cílem je poskytovat výstupy napříč spektrem o tom, co pro nás Evropská unie znamená,“ řekl Právu.

Podle jeho názoru například Česko vděčí členství EU za nízkou nezaměstnanost i za slušné mzdy. „Kdybychom členy nebyli, mzdy by tu byly nižší,“ poznamenal.

Neznamená to však, že by platforma sdružovala samé „eurohujery“. „Určitě budeme komentovat i záležitosti, které vzbuzují ve společnosti negace. Ale všichni považujeme členství v Unii za přínos pro ČR a v tomto smyslu chceme komentáře vést,“ dodal Veselý.

Mezi členy platformy jsou například poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN), Helena Langšádlová (TOP 09) nebo Jan Farský (STAN).

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/487829-poslanci-se-sikuji-na-obranu-unie-nejsme-eurohujeri-tvrdi.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme