Podzemí pod někdejším Stalinovým pomníkem se hroutí. Podepření vyjde na miliony korun

16. 9. 2019

Statika podzemí pod někdejším Stalinovým pomníkem v Praze na Letné je v tak špatném stavu, že by se prostory mohly zhroutit. Ukázal to čerstvý posudek. Hlavní město teď chce podpěrami zajistit alespoň strop pod metronomem, což má vyjít zhruba na sedm milionů korun.

Kvůli havarijnímu stavu toho, co zbylo z někdejšího pomníku diktátora Stalina, a špatné statice prostor si nechala Praha zpracovat posudek. Ten potvrdil, že na některých místech hrozí zhroucení. „Ještě se to nepropadá celé, ale hroutí se nosné konstrukce. Dochází k jejich prohýbání, které je zhruba dvakrát až třikrát větší než norma daná vyhláškou,“ shrnul obavy hlavního města radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Svého času bylo Stalinovo sousoší na Letné největší v Evropě. Pod ním bylo vytunelováno téměř deset tisíc metrů čtverečních. Podle posudku nyní hrozí, že by se prostory, do kterých dlouhodobě zatéká, mohly náhle zřítit. Přispělo by k tomu „nahromadění většího množství lidí, zatížení sněhem, nebo jakýkoliv statický nebo dynamický impulz“.

Proto je potřeba provizorně podepřít střechu stavby. „V podstatě to podepření by mělo být realizováno v řádu několika týdnů. Tehdejší životnost betonu a železných prvků je zhruba padesát let. To nám říká, že konec jejich životnosti je mezi lety 1999 až 2004,“ upozornil Chabr. 

Město se teď obrátí na stavební úřad Prahy 7. V případě, že by práce schválil, mohou začít okamžitě. Následovala by i další měření nebo zatěžkávací zkouška jako na velkých pražských mostech.

Raději opravit než oblíbené místo uzavřít

Pozůstatky Stalinova pomníku jsou oblíbené u Pražanů i turistů; město proto nechce omezovat přístup k metronomu, který Stalinovu sochu nahradil. Proto chce raději střechu podzemí pod bývalým památníkem za sedm milionů korun opravit. 

Co bude s podzemím bývalého pomníku, Praha zatím neví. Minulé vedení města plánovalo vybudovat na místě galerii, současné vedení to ale zamítlo. Místo toho mluvilo o zřízení muzea totalitních režimů, ani tento návrh ale neprošel. „Myslím si, že jsme schopni objekt zasanovat minimálně po dobu jednoho roku, abychom měli čas připravit nějaké další řešení,“ dodal radní Chabr.

Podle něj se Praha 7 i odbory magistrátu staví proti záměrům, které by mohly znamenat větší dopravu v klidové zóně Letenských sadů. Kompletní oprava podzemí by podle radního vyšla na stovky milionů korun.

Jeden z nejbizarnějších evropských komunistických monumentů byl po šestileté výstavbě odhalen v roce 1955, kdy se éra uctívání sovětského vůdce, který zemřel v roce 1953, blížila ke konci. V únoru 1956 Stalinův nástupce Nikita Chruščov na XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu odsoudil kult Stalinovy osobnosti. I přesto pražští komunisté o odstranění 22 metrů vysokého pomníku rozhodli až začátkem 60. let.

Počátkem 90. let se v prostorách uvnitř podstavce konaly kulturní akce. Největší byla výstava Totalitní zóna, během níž začalo z útrob pomníku zprvu pirátsky vysílat Radio 1, tehdy jako Radio Stalin.

Štítky
Osobnosti: Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme