Pelikán a Feri řešili smazání dluhů: Zbaví se jich bankrotáři bez placení?

28. 4. 2018

Osobní bankrot lidí, kteří nedokážou své dluhy splácet, čekají změny. Novela zákona o insolvenci už prošla ve Sněmovně prvním čtením a teď je na politicích, za jakých podmínek se bude možné dluhů nově zbavovat. Stávající závazek splacení 30 procent dluhu po pěti letech by měla nahradit jedna z nových variant. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) chce dokonce možnost nulového splacení s prodloužením lhůty na sedm let. To se ale nelíbí opozici. Dominik Feri (TOP 09) nastínil možnost pěti let, za které by bankrotář musel splatit alespoň 15 procent svých dluhů.

Nesplatit nic, a to ani za sedm let. Tato původní představa ministerstva spravedlnosti, kterou pustili poslanci do druhého čtení, zřejmě ve Sněmovně dozná změn. Vyplynulo to ze semináře, který na půdě dolní komory spolupořádala Vysoká škola ekonomická.

„Jsou to lidé, kteří nedovedou vygenerovat takové množství majetku, aby to stačilo byť jen na zastavení zvyšování jejich dluhu, aniž by cokoliv konzumovali. Víme, že hovoříme o lidech, kteří své dluhy platit nebudou, protože to nedovedou,“ popsal Pelikán ty, kterých se možnost osobního bankrotu týká.

V současnosti může o oddlužení požádat člověk, nepodnikatel, který alespoň 30 dní nesplácí své dluhy a zároveň je schopný za dobu pěti let zaplatit alespoň 30 procent z nich. Do takové situace se nejčastěji dostávají lidé po ztrátě zaměstnání, po rozvodu nebo jiné zásadní změně rodinných poměrů. Oddlužení musí po konzultacích s věřiteli schválit soud.

Ani tak ale řada lidí na možnost tzv. insolvence nedosáhne. A proto chce ministerstvo, ale i politici napříč spektrem změnu. Jen se teď musí dohodnout jakou. „Cílem je odstranit 30procentní hranici, nenahrazovat ji žádnou novou. Umožnit každému, kdo bude mít poctivou snahu uhradit věřitelům co největší částku, aby po určité době, zatím je navrženo sedm let, tak aby zbytek dluhů smazal,“vysvětloval na semináři původní ideu Pelikán. Reálně by tak podle něj nikdy nešlo o to, že by člověk nezaplatil vůbec nic.

Odborníci: Pomoci by mohl i stát

Experti ze spolupořádající VŠE pak jako alternativu navrhovali, aby zbytek dluhů do celkové výše 30 procent hradil za bankrotáře stát. Například formou dávky v hmotné nouzi. „Stát to částečně způsobil legislativním vakuem,“ uvedl Jan Plaček z Fakulty podnikohospodářské. „To moc nechápu. Stát přece ten problém nezpůsobil. Řekněme, že neochránil dlužníky před predátorskými věřiteli, ale to je něco jiného,“ reagoval Pelikán.

Další alternativou by podle Bohumila Havla z Akademie věd mohlo být omezení snazšího oddlužení jen pro určité období, kdy nebyla legislativa dobře nastavena. Lepší podmínky se tak nevztahovaly na nové dlužníky. „Další omezení by mohlo být pro pohledávky, které jsou evidentně nemravné. Úrok přesahuje jistinu o více než 30 %, tak se úrok popře. Vyřadilo by to nemravné věřitele,“ navrhl také politikům směrem k evidentně nevýhodným půjčkám.

Novela nyní předpokládá, že proces oddlužení by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených dluhů. Vláda už se jednou marně snažila zákon prosadit, a to v minulém období. Uvízl ale v legislativním kolečku a s volbami spadl pod stůl.

Patnáct procent i údržba obcí 

Opozice chce současný Pelikánův návrh změnit. Například Starostové a nezávislí (STAN) chtějí do novely dostat možnost veřejně prospěšných prací, které by nabízely během oddlužování obce. TOP 09 chce zase zachovat alespoň nějakou hranici, kterou bude muset dlužník splatit. Poslanec Dominik Feri v rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil 15 procent za sedm let.

Rozhodně by to nemělo být tak, že ti dlužníci nezaplatí vůbec nic. Nějaká hranice by tam být měla. Ty návrhy, ať už ten původní, nebo ten pozměňovací, počítají v krajních situacích s tím, že by dlužníci nemuseli zaplatit nic. Ačkoliv se tváří, že si přeje zaplacení těch 30 procent, tak ve skutečnosti je to dobře kamuflovaná nula,“ řekl člen Ústavně-právního výboru. Feri by rád viděl v zákoně variantu splacení 15 procent dluhů po sedmi letech. „Rozhodně bych tu lhůtu neprodlužoval,“ dodal.

Zároveň chce také navrhnout, aby návrhy na oddlužení mohli zpracovávat i rodinní příslušníci vzdělaní v oboru a dlužník tak nemusel platit drahého advokáta.

Štítky
Osobnosti: Dominik Feri
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme