Nevím, co víc bychom měli Pirátům nabídnout. Jiří Pospíšil vysvětluje, co se stalo během jednání o koalici v Praze

14. 12. 2022

Upřímně nechápu, proč mají Piráti s radním pro investice takový problém. Radní pro investice má být pojistka proti korupčním kauzám. A to je něco, co jsme měli všichni shodně v programu, říká v rozhovoru pro deník FORUM 24 europoslanec a předseda pražské krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil. Zároveň zdůrazňuje, že stále doufá, že v Praze nakonec dojde k dohodě, která bude kopírovat půdorys vládní koalice.

Na čem ta jednání s Pirátskou stranu a Starosty ztroskotala, že jste se rozhodli je ukončit? Předseda pražské organizace ODS Marek Benda v rozhovoru pro iROZHLAS.cz řekl, že hlavním důvodem je osoba Zdeňka Hřiba. Vidíte to stejně?

Prvně bych chtěl říct, že my jsme jednání rozhodně neukončili. Stále jsme připraveni se kdykoli vrátit k jednacímu stolu a pokračovat v jednáních. Dočasnou menšinovou vládu vnímáme jako prozatímní způsob uspořádání moci v Praze, který vytvoří dostatečný časový prostor domluvit vládu většinovou se všemi, kterým záleží na budoucnosti města a jeho fungování. Za sebe stále doufám v dohodu na vládním půdorysu.

Piráti i Starostové hodně kritizují vaše rozhodnutí o vytvoření pozice v náměstka pro investice. Proč jste se k tomu rozhodli?

Upřímně nechápu, proč mají Piráti s radním pro investice takový problém. Radní pro investice má být pojistka proti korupčním kauzám – a to je něco, co jsme měli všichni shodně v programu. Zároveň jsme v programu měli, že chceme opravdu posunout některé významné infrastrukturní stavby metro D, okruhy, tramvajové tratě, že chceme posunout dostavbu Vltavské filharmonie, že chceme řešit investice do sociální oblasti, školství a tak dále. A to by mělo být úkolem nového radního. 

Nemají pravdu v tom, že by tato pozice udělala z většiny gescí jen údržbáře chodníků?

Rozhodně ne. Je to model, který funguje v mnoha městech a na městských částech, takže jsme přesvědčeni, že je to něco, co Praze opravdu pomůže. Zároveň jsme upozorňovali na to, že jsou zde klíčové investice města a fakt, že dosud tyto investice neměly speciální režim a byly rozdělené mezi jednotlivé radní pod jejich gescemi, vedlo jen k tomu, že se jim nedávala dostatečná priorita. To chceme změnit. 

Vy jste Pirátům nabídli čtyři místa v Radě hlavního města Prahy, strany koalice SPOLU by jich ale měly šest. Nemá Zdeněk Hřib (Piráti) pravdu v tom, že to není úplně vstřícný návrh vzhledem k výsledku voleb, ve kterých SPOLU získala necelých 25 procent?

Já si to nemyslím. V naší finální nabídce rozložení sil v Radě hlavního města Prahy, by měli Piráti jako strana největší zastoupení a to včetně čtyř silových resortů, o které zástupci Pirátů projevili v průběhu povolebního vyjednávání zájem. Upřímně nevím, co více bychom měli straně, která volby prohrála a na pásce skončila třetí, nabízet, a kam více bychom měli ustupovat?

Premiér Petr Fiala (ODS) několikrát řekl, že by chtěl, aby v Praze vzniklo vedení města na vládním půdorysu. To se tedy po včerejšku nespíše nestane. Neriskujete tím rozhodnutím o ukončení jednání i nějaké neshody na vládní úrovni?

My jsme minulý týden nejenom premiérovi, ale všem celostátním předsedům koalice SPOLU sdělili, jaká je situace v Praze. Z jejich reakcí jsem pochopil, že si jsou vědomi, že jde o zodpovědnost pražských organizací a že jsme udělali vše pro to, abychom koalici na vládním půdorysu udělali. My, jakožto vítězové voleb, máme zodpovědnost nejenom vůči našim voličům, ale také vůči všem Pražanům a potřebujeme, aby Praha měla vedení, které bude stabilní, transparentní a funkční.

Rozhovor J. Pospíšila pro Forum 24

Zdroj: https://www.forum24.cz/nevim-co-vic-bychom-meli-piratum-nabidnout-jiri-pospisil-vysvetluje-co-se-stalo-behem-jednani-o-koalici-v-praze/

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme