Koubek: Nakažení bezdomovci v Písnici? Nepřijatelné!

3. 4. 2020

Kam v Praze s nakaženými bezdomovci a nepřizpůsobivými lidmi, které policie vyvedla z doma? To v pátek odpoledne řešil pražský krizový štáb. Doporučil, aby město pro tyto osoby využilo nedávno zrušené učiliště v Písnici, proti tomu se však postavil starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09) a celý klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). „Nese to s sebou riziko toho, že se nákaza bude šířit i mezi obyvatele sídliště,“ ohradil se proti záměru krizového štábu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Páteční doporučení krizového štábu vyvolalo ostrou reakci starosty městsé části Písnice Jiřího Koubka (TOP 09). „Opět se rozhoduje bez ohledu na místní radnici a preferují se nepřizpůsobiví lidé a lidé s násilnými sklony nad zájmy spořádaných občanů. Jaký má smysl uzavřít již několik let dobře fungující noclehárnu pro bezdomovce loď Hermes a nastěhovat tyto lidi do budovy uprostřed písnického sídliště?" uvedl.

Proti záměru se ohradil i Jiří Pospíšil (TOP 09), který šéfuje klubu Spojených sil (TOP 09 a STAN) v pražské koalici a zároveň krajské organizaci TOP 09. „Nerozumím arogantnímu přístupu našich koaličních partnerů, kterým jsme sdělili naše věcné námitky vůči výběru tohoto objektu, zrovna tak jako nerozumím tomu, proč byly zcela opomenuty námitky námitky zdejšího tamního starosty,“ řekl pro Blesk.cz Pospíšil.

„Za prvé se má jednat o osoby bez domova, které mají být nakažané koronavirem, což s sebou nese riziko toho, že se nákaza bude šířit i mezi obyvatele sídliště. Navíc se má jednat o osoby, které byly vykázány z domů pro podezření z domácího násilí, což opět může vést například ke zvýšení kriminality v dané oblasti, k jevům rušení nočního klidu a podobně,“ doplnil Pospíšil.

Klub Spojených sil se usnesl, že téma otevře na pondělním koaličním jednání. To alespoň v původně míněném smyslu nebude nutné, protože úkol po radní Mileně Johnové (Praha Sobě) převzal radní Petr Hlubuček (STAN). Johnová řekla, že budovu v Písnici navrhnul bezpečnostní odbor magistrátu a jinou možnost na stůl nedostala. Město přitom prostory pro izolaci zajistit musí z vládního nařízení. „Budu moc ráda, když pan náměstek přijde s nějakým lepším řešení," řekla.

Náměstek jiné řešení předložil obratem. „Přijde mi nevhodné, abychom tyto lidi stěhovali do nevhodných magistrátních domů nebo ubytoven," řekl. Dodal, že již má předběžně vytipované místo, kam by bylo možné umístit mobilní stany a kde by lidé bez domova a vykázaní z domu mohli nemoc přečkat. „Budeme to o víkendu připravovat a v pondělí to potvrdíme na koaličním jednání," uvedl náměstek.

Praha zatím pro bezdomovce zajistila dvě stanová místa na Císařské louce a v Troji a ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích. Další kapacity město plánuje otevřít, ve hře je například možnost zřídit denní centrum na strahovském stadionu. Naopak původně zvažovaná možnost nastěhovat lidi bez přístřeší do nevěstince Showpark v Pražské tržnici v Holešovicích z důvodu negativního stanoviska hygieniků padla. Z hygienických důvodů byla uzavřena také loď Hermes. Další ubytovny by se měly otevřít příští týden, město zvažuje využití strahovského stadionu nebo bývalých kasáren v Karlíně, které mu zapůjčil stát.

Zdroj: Blesk.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme