Kolář (TOP 09): Praha 6 musí být hlavně efektivní, ne se někde dohadovat

2. 11. 2018

Necelé tři týdny po komunálních volbách má Praha 6 novou koalici. Na spolupráci se dohodlo vítězné uskupení KLID (TOP 09, KDU-ČSL) s ODS a hnutím STAN. Proč starosta Ondřej Kolář (TOP 09) vůbec nejednal s dosavadním koaličním partnerem hnutím ANO, jaký názor má na Piráty a jak probíhala koaliční jednání?

KLID, tedy koalice TOP 09 s KDU-ČSL vyhrála komunální volby na šestce. Překvapilo vás to, nebo jste to čekal?

Upřímně jsem si myslel, že tentokrát nevyhrajeme. Domníval jsem se popravdě, že vyhraje ODS. Když se ale začaly sčítat první okrsky, začal jsem tušit, že zvítězíme, protože jsme vedli i tam, kde jsme minule nevyhráli.

Bylo pro vás překvapením i to, že ČSSD a KSČM po letech nebudou v zastupitelstvu?

Nepřekvapilo mě to, čekal jsem to. Sociální demokraté nejen v Praze spáchali harakiri v přímém přenosu. Vlezli do vlády s Andrejem Babišem s podporou komunistů, čtyři roky měli ve vedení magistrátu Petra Dolínka, který jim škodil na každém kroku, a tak se nemohou divit, že dostali ve volbách výprask. Ani oni, ani komunisté mi chybět nebudou. Je ale strašně smutné pozorovat takovou (sebe)destrukci sociální demokracie. Je to nejstarší česká politická strana, ve které je plno kvalitních lidí. Bohužel je to ale také strana, která se neumí poučit z vlastních chyb.

Před časem jste na téma opozice, jejíž součástí byla i ODS, řekl: Opozice má daleko k tomu, aby byla konstruktivní. Potýkáme se s velmi nekonstruktivní opozicí. Teď s touhle opozicí, respektive s její částí, jdete do koalice...

Ale já si za tím stojím. A možná, když se zeptáte Jakuba Stárka (ODS), bude upřímný a přizná, že jim ta opoziční role prostě nešla. To ale neznamená, že jsme s nimi nenašli společnou řeč a nebudou konstruktivním koaličním partnerem. Ne všechno, co tady v době svého vedení radnice udělali, bylo v pořádku, ale ruku na srdce, také tady po nich zbyla spousta dobrých věcí.

Dosud jste byli v koalici s hnutím ANO? S těmi jste už spolupracovat nechtěli..

Neměl jsem ambici dělat širokou koalici a popravdě řečeno s hnutím ANO už si spolupráci představit nedovedu. To jsem ale zdůrazňoval už před volbami.

A co Piráti? Koalici s nimi jste odmítl hned po volbách, ale poté jste s nimi jednal…

Piráti dokonce navrhli, aby vládly na šestce společně všechny strany, které se dostaly do zastupitelstva. To mi však připadá nesmyslné. Nicméně jednání jsem se nebránil. Mám ale pořád stejné výhrady, o Pirátech nikdo neví, co jsou zač. A to, o čem oni dokola mluví, mi připadá málo na to, aby mohli vést městskou část. Jistě, elektronizace a digitalizace jsou důležité, ale ruku na srdce, kolik lidí z toho sta tisíc, co jich v Praze 6 žije, vidí jako nejpalčivější problém naší čtvrti to, jestli jsou radniční dokumenty uchovávané ve strojově čitelné formě.

Jak jste si rozdělili posty v radě a jak vyjednávání probíhala?

Jednání byla velmi věcná a konstruktivní. Nikdo nepráskal dveřmi, nikdo nekřičel, rozpory jsme řešili věcnou diskusí. Zde se patří poděkovat oběma koaličním partnerům, že vše brali s klidem a odolali všem možným i nemožným nabídkám z nejrůznějších stran. My jsme si hned po volbách společně řekli, že chceme jednat spolu a podepsali jsme mezi sebou „smlouvu o budoucí smlouvě“, ve které jsme si stanovili několik termínů, kterých se v jednání chceme držet a které nás postupně dovedou k podpisu koaliční smlouvy. V průběhu jednání jsme se shodli na tom, že takto ve třech už zůstaneme a s nikým dalším o koaliční spolupráci jednat nebudeme. A koaliční smlouvu jsme podepsali tři dny před stanoveným termínem. Dohoda je taková, že starostou zůstanu já. Statutárního zástupce mi bude dělat Jakub Stárek (ODS), který bude zodpovědný za územní rozvoj, péči o veřejný prostor a agendu smart city, řadové místostarosty pak Jaromír Vaculík (TOP 09) odpovědný za finance Prahy 6, Jiří Lála (ODS) odpovědný za dopravu a Jan Lacina (STAN) odpovědný za správu obecního majetku, kulturu, sport a volný čas. Radu doplní Eva Smutná (nestr. za TOP 09) coby radní pro strategický rozvoj a památkovou péči, Marie Kubíková (ODS) coby radní pro školství, Marián Hošek (KDU-ČSL) coby radní pro sociální a zdravotní politiku a Zdeněk Hořánek (STAN) coby radní pro bezpečnost a investiční politiku.

V opozici tedy skončí Piráti se Zelenými a ANO. Co od nich očekáváte?

Když jsme jednali s Piráty, ANO a Zelenými o tom, jak si představujeme naši spolupráci s opozicí, řekl jsem, že bych byl rád, abychom proti sobě měli lidi, kteří nebudou politikařit, ale jednat v zájmu Prahy 6. Nabídl jsem všem konstruktivní a věcný dialog a maximální otevřenost. Samozřejmě že se ve spoustě názorů lišíme, ale to je přirozené. Politika přece je o výměně názorů. A doufám, že všechny opoziční strany budou jednat v zájmu Prahy 6 a jejích obyvatel a dokážou stejně jako já, držet vážnost a profesionalitu a respektovat to, že někdo může mít na různé věci odlišný pohled. Jak jsem řekl – já jsem otevřený.

zdroj: Vaše 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme