Gabal: Babiš je v přístupu k migraci extremista

18. 9. 2018

Vrátil se po letech do vysoké politiky a nyní chce řešit množství nejenom regionálních úkolů, ale také závažné otázky globálního charakteru. Na otázky v dnešním Rozstřelu odpovídal kandidát do Senátu v Praze 2 Ivan Gabal.

„Máme menšinovou vládu, která má křehkou parlamentní kontrolu. Ve věci ministerstva zahraničí došlo k porušení ústavnosti. Andrej Babiš zahraniční politiku ovládl. Babiš je nyní v přístupu k migraci extremistou. Premiér je v pozici Tomia Okamury, ale ta pozice není zadarmo,“ kritizoval Babiše v Rozstřelu Ivan Gabal.

„Reakce na premiéra přišla nejdříve od hnutí Žít Brno, kteří vyzvali k přijímání uprchlíků. Potom se přidala strana Zelených s tím, že ubytují pět tisíc migrantů. Samozřejmě chápou, že nemůžou o jejich přijímání rozhodovat. Byla to jen politická reakce na extrémní Babišovy výroky,“ vysvětlil Gabal.

Gabal se v politice pohybuje již řadu let. Pro něj byly nejdůležitější volby v roce 1992. „Jejich výsledkem byla dohoda mezi Klausem a Mečiarem o rozdělení Československa. Jeho rozdělení více prospělo Slovensku, emancipovalo se a zvolilo si větší dynamiku,“ myslí si.

Rovněž v Rozstřelu okomentoval další fungování Senátu. „Souhlasím s Petrem Pithartem v tom, že Senát bude muset daleko častěji šlapat na brzdu a obhajovat parlamentní kulturu,“ řekl.

Jako nestraníka za Zelené je pro něj nejvážnějším globálním problémem současnosti především klimatická změna. „Kdyby během extrémně horkého léta neubývala voda, globální změny klimatu si neuvědomíme,“ hlásá Gabal.

Ivan Gabal je sociolog, analytik a konzultant. V roce 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra. Působil také v Českém helsinském výboru, nadaci Fórum 2000 a je zakladatelem hnutí Veřejnost proti korupci. Jako politik byl také výrazným zastáncem modernizace armády.

V Praze 2 podle svých slov kandiduje proto, že zde mnoho let žil a studoval. Chce využít svých zkušeností z parlamentní politiky. „Ze Sněmovny jsem si přinesl základní zkušenost, že politika začíná tam, kde končí názorová shoda. Musíme pracovat na tom, co nás spojuje přes hranice politických i stranických rozdílů. Senát je pro to ideální místo,“ uvádí Gabal ke své kandidatuře.

Současná domácí politika je podle něj po posledních volbách roztříštěná a došlo k „rozkolísání jejího západního kurzu“. Přál by si, aby se v Praze žilo dobře všem sociálním a věkovým skupinám.

Do Senátu již Ivan Gabal jednou neúspěšně kandidoval jako nestraník s podporou Lidovců a Zelených v roce 2012. Poté byl v roce 2013 zvolen z prvního místa kandidátky KDU-ČSL ve Středočeském kraji do Poslanecké sněmovny. Minulý rok ve volbách kandidoval znovu, mandát již ale neobhájil.

Mezi jeho soupeři o senátorský post bude například někdejší kandidát na prezidenta Marek Hilšer, herec Vladimír Kratina kandidující za ODS nebo Ladislav Jakl za SPD. Mandát zde také obhajuje současný senátor Libor Michálek, který letos kandiduje za Piráty.

zdroj: https://volby.idnes.cz/rozstrel-ivan-gabal-senat-zeleni-d41-/volby.aspx?c=A180918_101734_volby_zaz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme