Chabr: Dělníci začali s opravou terasy na Budějovické, odstraňují betonové povrchy

16. 7. 2021

Dělníci začali na terase u stanice metra C Budějovická odstraňovat betonové povrchy, aby se dostali k nosné konstrukci. Tyto práce budou trvat do konce letošního srpna. Kompletně opravena bude terasa do konce letošního roku, uvedli v pátek pražský radní Jan Chabr (TOP 09), místostarosta Michal Hroza (TOP 09) a jednatel firmy BDS Benešov David Božovský. Náklady na opravu jsou 46 milionů korun. Terasa je ve velmi špatném stavu a před více než třemi lety kvůli tomu byla dočasně uzavřena. Kvůli nynější rekonstrukci je uzavřen jižní výstup ze stanice.

„Jednalo se o ostudu Prahy, kterou se dlouho nedařilo vyřešit. Nakonec došlo k dohodě mezi městem, Českou spořitelnou, společností DBK, která vlastní obchodní dům vedle, dopravním podnikem a stánkaři. Proč se to tak dlouho neopravovalo, bylo právě proto, že části terasy mají různé vlastníky. Poměrně dlouho se utvářela právní konstrukce, jakým způsobem ji opravit. To se nakonec podařilo a přepracoval se projekt tak, aby vyhovoval všem zúčastněným stranám,“ řekl Chabr.

Dělníci začali v uplynulých dnech odstraňovat betonové povrchu u bočního vstupu u naproti budově České spořitelny. „Teď probíhají práce v prostoru nahoře, to bude pokračovat do konce příštího měsíce, abychom začali následně dělat hydroizolace a zamezili tomu, aby zatékalo do metra. Od toho se pak bude odvíjet, zda se vchod do metra otevře dříve, nebo bude nutné jej zavřít do konce oprav,“ řekl Božovský.

V nejhorším stavu jsou konstrukce na okrajích terasy. Jejich největším problémem je koroze materiálu. Dělníci odstraní zrezlé části a následně konstrukci tzv. vysvaří a zpevní. Poté vrátí na místo betonovou plochu a dláždění. Vzhledem k tomu, že konstrukce zasahují rovněž do některých z okolních budov včetně Domu bytové kultury (DBK), budou muset dělníci provést některé práce i uvnitř.

Město chystá také proměnu celého prostoru okolí Budějovické včetně tzv. bazénu mezi vstupy do stanice pod úrovní země. Podobou se zabývá magistrátní komise. Praha 4 podle Hrozy chce, aby do plánu byl zahrnut také pozemek na rohu Budějovické a Vyskočilovy ulice, kde developer plánuje stavbu výškové budovy. Proti záměru se radnice v minulosti několikrát postavila. „A ten post se nemění,“ řekl Hroza. Kdy dojde k celkové proměně okolí stanice, není zatím jasné.

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nikdy se neopravovala. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je znám od roku 2010. Stavba navíc právně nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních letech bylo vypracováno několik projektů na opravu, ta se ale nikdy neuskutečnila.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít 22. ledna 2018. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale úřad nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Zdroj: Blesk.cz

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza, Jan Chabr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme