Budoucí tvář Prahy. Nový park v centru nebo most přes Vltavu

9. 1. 2019

Výstava Praha zítra? má třetí pokračování. Ode dneška jsou v Centru architektury a městského plánování (CAMP) k vidění další projekty ve výstavbě či ve fázi studií, které změní podobu metropole. Mezi nimi je také obnova areálu Emauz v Praze 2, kde CAMP sídlí.

Expozici celkem 76 vybraných projektů tvoří bytové domy, úřední budovy, chystané proměny veřejných prostranství i stavby významné pro rozvoj železnice a tramvajové dopravy. Tentokrát se kurátoři pod vedením Adama Gebriana více zaměřili na městem vyhlášené architektonické soutěže a jejich výsledky.

Nejvýraznější skupinou jsou rekonstrukce veřejných prostranství parku na Karlově náměstí, Vítězného náměstí, Malostranského náměstí, Klárova či ulice Na Poříčí. Velké dopravní stavby reprezentují například chystaný Dopravní terminál Smíchov a projekt nového Dvoreckého mostu, spojujícího Podolí a Zlíchov.

„Věřím, že prezentace přispěje k pozitivnímu vnímání architektury a výstavby. Kvalitní příklady mohou pomoci nalézat shodu v tom, že rozvoj města je potřebný a moderní architektura do metropole patří,“ uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Zelené bydlení i brownfieldy

Nové bytové domy jsou zastoupené hlavně developerskými projekty a také bydlením pro seniory v Hlubočepech a Košířích, jejichž investorem je pátá městská část. Z developerů se tady pozornosti těší zejména pražská firma JRD, která se dlouhodobě zaměřuje na energeticky úsporné projekty. K jejím novinkám patří třeba Green Port Strašnice na místě, kde dosud sídlila Česká námořní plavba.

Developer Trigema ukazuje dlouho chystaný rezidenční komplex, který má zaplnit nevyužívané území bývalých skleníků v Braníku. Přestavbová území jsou zastoupena brownfieldy ve Vysočanech a Hloubětíně, kde staví velké bytové areály nejen společnosti YIT a Skanska Reality.

„I když výstava nemá za cíl hodnotit provedení jednotlivých projektů, dbá na to, zda v rámci metropole vyniknou svou kvalitou a pojetím,“ vysvětluje Marek Vácha, mluvčí pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Emauzy se víc otevřou budoucnosti 

Kromě projektů, jichž se IPR účastní jako autor, nebo koordinátor, se tentokrát objevuje i v roli investora. Revitalizace Emauzského opatství by měla víc otevřít veřejnosti také přilehlé prostory CAMPu a IPR, sídlících v budovách takzvaných Pragerových kostek z přelomu 60. a 70. let minulého století.

„Připravili jsme projekt na revitalizaci areálu, který lze provádět souběžně s nutnou rekonstrukcí budov. Vznikne tak nový park v centru Prahy,“ doplnil ředitel IPR Ondřej Boháč.

Výstava Praha zítra? potrvá až do 20. března a v rámci doprovodného programu nabídne také vycházky pro nejmenší a devět samostatných večerů na témata výstavby a rozvoje. První vycházka pro děti je v rámci cyklu Objevujeme město naplánována na zítřejší odpoledne, cílem budou atraktivní prostory metra.
Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/budouci-tvar-prahy-novy-park-v-centru-nebo-kontroverzni-most-pres-vltavu-20190109.html

Štítky
Osobnosti: Petr Hlaváček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme