Budoucí 1. náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09): Prioritou jsou brownfieldy

7. 11. 2018

Máte se stát prvním náměstkem primátora Zdeňka Hřiba a máte mít na starost územní rozvoj Prahy. Co v tom bude prioritou?

Je zřejmé, že prioritou je otevření brownfieldů (volných pozemků k zástavbě, např. po dopravě) pro výstavbu. Mluví se o dostupném bydlení, vychází se z mnoha dat, má to vazbu na metropolitní plán a další strategické materiály.

Dá se v tom navázat na práci končící náměstkyně Petry Kolínské (SZ), která zadala územní studie?

Myslím, že paní náměstkyně udělala hodně práce, hlavně zespodu. Měli bychom pokračovat s trochu více celostním pohledem. Územními studiemi s regulačními prvky je potřeba pokrýt co největší území, zároveň je projednat a vnímat je jako smysluplný materiál, podle kterého se rozhoduje. Byť to nebude úplně jednoduché.

Kterých pozemků se to týká?

Jde o transformační území, ale i o rozvojové plochy, které jsou trochu v zákrytu. Rozvojová území leží na zelené louce, u nich je třeba vyřešit spoustu vazeb. U transformačních ploch, bývalých nádraží Bubny, Smíchov, Žižkov a Bohdalec, půjde velkým dílem o spolupráci s městskými částmi. Musí se najít rozumný konsenzus. Nezní to atraktivně, ale je to významný díl mé práce.

Bude se zasahovat do přípravy metropolitního plánu, nebo poběží samovolně?

Myslím si, že pokud by se mu nevěnovala dostatečná péče, může dojít ke zpoždění. V připravovaném programovém prohlášení to identifikujeme jako důležitou věc. Strategické materiály se v Česku velmi podceňují.

Zdroj: Právo (7. 11. 2018)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme