Že vás politika nezajímá?

24. 9. 2010

Může vám pražská radnice zavařit, i když  s ni nemáte relativně žádný problém? Dříve, než si myslíte. Stačí na území hlavního města vlastnit  pozemek. Tím ďábelským nástrojem je územní plán. Nedávno jsem  pražskou ODS na pravolevé  politické škále zařadil  do části vyhrazené sociální demokracii. Pro pravicovou konzervativní nebo liberální stranu  je  základem úcta k vlastnictví. Stávající pražská politická reprezentace s nadpoloviční dominancí  ODS předvádí s územním plánem  piruety,  při kterých  by se červenala i krajní levice.

Základem každé slušné demokracie je  elementární majetková jistota. Ale jakou jistotu  nabízí v této oblasti  ODS?  8 roků na přípravu nového územního plánu. Jaký je dnes výsledek? Stávající územní plán byl koncipován do roku 2010. Zastupitelstvo ho  schválilo po celodenním a nočním maratonu 9.9. 1999.   Pražská politická reprezentace tehdy zvládla náročný proces  relativně úspěšně. Zato stávající  pražští politici  se zasloužili o další z početných malérů města.  Zodpovědný radní Langmajer se v tichosti vypařil.

Územní plánování je klíčovým prvkem komunální politiky. Není žádným výmyslem socialismu. První  regulaci  zástavby území Praha  pamatuje už z dob krále Karla IV. Od té doby  celkem slušně  udržela svůj rozvoj pod kontrolou. To však neznamená, že  schválená pravidla  nebyla vlivnými a majetnými více či méně často faulována. To, co se ale děje dnes, je už vrchol. Pražští politici i příslušný ředitel odboru téměř o život schvalují nové změny, vydávají sporná stanoviska.   Co je daleko horší, že  v rámci tvorby a schvalování konceptu nového územního plánu  byla připravena řadě majitelů pozemků nejedna  bezesná noc. Proč? Představte si modelový příklad. Vlastníte pozemek , územním plánem je zařazen do kategorie  pozemku stavebního, nebo pro komerční využití. Najednou kdosi kdesi vyvěsí záměr, že váš pozemek  bude v novém plánu veřejnou zelení.  Lobbyisté  dobře vědí, za kým a s čím dojít. běžný občan ani neví, že se s jeho majetkem něco děje. A najednou dostane obsílku z banky. Proč? Co když jste si třeba  vzali hypotéku na koupi bytu pro svoje děti a ručili jste  zděděným pozemkem?  Šmahem váš pozemek může ztratit na ceně, což banka okamžitě zohlední.  Snad by  mohla mít legitimitu  diskuze o změně  charakteru pozemku například v oblasti s katastrofálním deficitem zeleně. Ale i potom by náklady  změny měl nést původce změny, nikoli majitel. Ale co si myslet o změnách územního plánu, kde jedna parcela je převedena z kategorie  smíšené, obytné, komerční do zeleně, aby v těsném sousedství  proběhl proces právě opačný? Kdo myslíte, že téměř vždy tahá za kratší konec? Běžný občan, nebo developper? Jistě tušíte, že běžný občan .

Praha 6:    Majitel J.CH.    pozemek  3 824 m2 a 3 692 m2.    fyzický stav : zahrada      stávající územní plán SV-D,  nový koncept územního plánu  PZ. Co to v praxi znamená? V dané lokalitě se šmahem cena pozemku změní  o desítky miliónů. No, a když by pan J.CH . ručil pozemkem  bance, má o malér  postaráno.  Je jistě náhoda, že sousední pozemky ve vlastnictví developerských obchodních společností  byly naopak výrazně zhodnoceny ve prospěch majitelů. Takové případy lze dohledat na Veleslavíně, v Nebušicích, v Dubči, v Kolovratech i jinde.

ODS v rámci předvolební kampaně nabízí bezplatnou donášku léků nemocným. Jistě chvályhodná služba. Pokud  bude na  pražské radnici dál vládnout ODS, respektive ti, co její značku dnes vlastní, hodně z 50 000 majitelů nemovitostí v Praze bude tuto službu potřebovat.

 

František Laudát
Předseda pražské TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme