Vláda chce prosekat džungli českého realitního trhu

31. 3. 2015

Český realitní trh by měl být od začátku roku 2017 pořádně regulován. Zmizet by tak měli makléři bez znalostí z oboru, kteří si klidně pletou obytnou a podlahovou plochu, patro s podlažím nebo jim chybí základní vědomosti ze stavitelství i práva. A také ti, kteří klienty záměrně klamou a po vybrání tučných záloh prostě zmizí.

Alespoň tak si to narýsovalo ministerstvo pro místní rozvoj, které vypracovalo základní pravidla pro poskytování realitních služeb v podobě zásad zcela nového zákona.

Česko se totiž řadí mezi pětici zemí v Evropě spolu s Rumunskem, Lotyšskem, Španělskem a Nizozemskem, které nemají realitní činnost upravenou speciálním zákonem. Má pouze živnostenské předpisy. A jak ukazují zkušenosti napálených klientů, o nichž často píše Právo, je to úprava neúčinná.

Přitom se Česko může chlubit prvenstvím v počtu realitních zprostředkovatelů na počet obyvatel. Jen pro ilustraci: v sousedním Německu je dvanáct tisíc makléřů, což je jeden na 6694 obyvatel. V Česku dosahuje počet 15 300, tedy jeden na 688 občanů. Ve Francii je jeden na 2617 obyvatel, o pár desítek víc je to v Portugalsku.

Vláda si přípravu nového zákona zapsala do svého legislativního plánu. Sešněrování pravidel přitom není výmyslem současné koalice soc. dem., ANO a lidovců. S ideou, jak pročistit trh a stanovit jasná pravidla, přišli už členové sněmovního hospodářského výboru v roce 2012. Tehdy jednomyslně vyzvali ministerstvo pro místní rozvoj k přípravě „realitního zákona“, a to na základě analýzy, kterou úřad poslancům předložil.

Nulové nároky na odbornost

Na počátku iniciativy ale stála Asociace realitních kanceláří, což Právu potvrdil její předseda Jaroslav Novotný.

„Podporujeme to, aby se naše problematika nějak řešila, a to i proto, že se množily případy třeba zpronevěření vybraných prostředků klientů,“ uvedl.

Podle něj by měla nová úprava přispět i k větší důvěře lidí v realitky i k přesvědčení, že nejsou všichni podvodníci.

„Usilujeme v zájmu naší profese o to, aby se zlepšila kvalita lidí i služeb, které realitní kanceláře nabízejí. Právní úprava by k tomu podle našeho názoru měla přispět,“ potvrdil Novotný. Členy tohoto profesního sdružení je menšina realitek působících na českém trhu.

Už dřívější ministerská analýza ukázala, že realitní činnost v Česku může vykonávat každý, neboť je vázána pouze na volnou živnost. Podle analýzy se spotřebitelé obracejí na makléře v dobré víře jako na profesionály, ovšem ne vždy toto pravidlo platí.

„Vzhledem k nulovým požadavkům na odbornost a další profesní předpoklady pro výkon realitní profese se však na trhu vyskytuje velké množství subjektů, které nejsou zárukou odbornosti a profesionálního přístupu,“ tvrdí ministerští úředníci.

Podle nich se například pro nezaměstnané stává tato profese příležitostí, jak získat zajímavý příjem s nulovými požadavky na vstup do odvětví. „To způsobuje obrovský příliv nekompetentních osob,“ tvrdí ministerstvo.

Objem transakcí s nemovitostmi se pohybuje ve stovkách miliard korun. Podle odhadů se přibližně v polovině případů obracejí lidé na makléře. Ti logicky v konkurenčním prostředí bojují o každého klienta, takže často nabízejí i služby, k nimž nemají žádné oprávnění.

Oblíbenou vábničkou jsou třeba komplexní služby, v jejichž rámci se člověk nebude muset o nic starat. Iluze bezstarostného a rychlého prodeje se ale v některých případech může změnit v opakované návštěvy katastrálního úřadu, finančního úřadu, notáře, odhadce, banky, poskytovatelů energií a služeb i dalších subjektů.

Sporů přibylo

I kvůli tomu roste počet sporů, které musí řešit justice. Podle ministerstva pro místní rozvoj jen v letech 2009 až 2011 došlo k téměř 2,5násobnému nárůstu žalob, které řešily soudy.

Jeden z příkladů: manželské duo z Chodova na Sokolovsku, které se realitní činností zabývalo, způsobilo klientům škodu za téměř tři milióny korun.

Poté, co jim šest rodin svěřilo prodej svých bytů, se po realitce slehla zem, makléři vyklidili svou kancelář a s klienty přestali zcela komunikovat. Lidé, kteří přišli o své byty již přede dvěma lety, čekají marně na své peníze.

Právě podobným excesům by měla zabránit chystaná nová právní úprava. Ministerstvo chce zpřísnit požadavky na odbornost makléřů, posílit jejich kontrolu i zavést jasná pravidla pro nakládání s finančními prostředky klientů. A zprostředkovatelé by měli být pojištěni kvůli odpovědnosti za způsobenou škodu.

Zásadně proti zpřísnění pravidel nejsou pravicoví poslanci, kteří si prý ale chtějí počkat na paragrafové znění. Problémy s některými realitkami připustili místopředsedové hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) i František Laudát (TOP 09).

„Je mi proti srsti upravovat každou lidskou činnost zákonem, ale uznávám, že pokud tady existuje problém, určitá úprava možná je,“ řekl Právu Adamec.

Podotkl, že pro jednoznačné rozhodnutí mu chybí jasné statistiky. „Nesdílím názor, že čím víc bude zákonů, tím lépe bude vše fungovat,“ dodal.

„Nevím, jestli je na místě tuto činnost detailně regulovat, byť uznávám, že existují nepoctivé realitní kanceláře,“ uvedl pro Právo Laudát. Podle něj by v úvahu přicházela úprava týkající se nakládání s penězi, méně pak horuje pro zpřísnění kvalifikačních podmínek. 

Naďa Adamičková, Marie Königová

Právo, 31.3.2015, str. 4

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme