V Praze bylo otevřeno zařízení pro osoby s mentálním postižením na sklonku života. Jediné svého druhu v republice

3. 9. 2019

V Praze začalo fungovat jedinečné zařízení pro lidi s mentálním či kombinovaným postižením. Speciální péči jim poskytne i na sklonku života. Tato domácnost je jediná svého druhu u nás a byla otevřena jako součást Domova Sulická, který se specializuje na péči pro osoby se zdravotním postižením.

„Máme zkušenosti s případy, kdy se stav klientů v jednu chvíli rapidně zhoršil a museli být hospitalizováni v nemocnici. Tento pobyt byl pro ně pak velmi stresující. Nemocnice nemají kapacitu na individuální péči a stávalo se, že někdy byli naši klienti připoutáni k lůžku. Hospice člověka s mentálním postižením nepřijmou a my chceme, aby péče o tyto lidi byla důstojná a byla zachována lidská práva každého jednoho z nás. Tedy i našich klientů,“vysvětluje záměr centra paliativní péče pro postižené ředitelka Domova Sulická Lenka Kohoutová.

Za vznikem unikátní domácnosti pro péči o klienty na sklonku života stojí mimo jiné Magistrát hlavního města Prahy. Díky dotaci přes 70 milionů korun mohlo dojít ke vzniku specializovaného zařízení se zázemím pro zdravotnický personál, vzdělávacího centra i k nákupu moderních zdravotnických technologií.

„Vyspělá společnost se vždycky poznala podle toho, jak se dokázala postarat o lidi, kteří to vlastními silami nejsou schopni zvládnout. Obzvlášť to platí pro mentálně postižené spoluobčany v tak citlivém okamžiku závěrečné fáze života. Jsem hrdý, že Praha takové zařízení má,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Na tomto příkladu je vidět, že je možné, aby sociální zařízení umožnilo mentálně postiženým lidem fungovat v důstojném prostředí. Je důležité, aby se tato péče co nejvíce přiblížila domácímu prostředí, a přitom nabídla kvalitní služby v domácích podmínkách těžko realizovatelné. Je skvělé, že na to Praha vyčlenila tolik peněz. Nejen Praha, ale i další kraje takové služby potřebují a stát by jim v tom měl být oporou. Sociální služby musí být prioritou a stát musí nastavit jasně předvídatelná pravidla, aby nedocházelo k jejich podfinancování,“ myslí si poslankyně, členka sněmovního Výboru pro sociální politiku a Podvýboru pro sociální a osoby zdravotně postižené Markéta Pekarová Adamová.

Specializovaná domácnost nenabídne své služby pouze současným klientům Domova Sulická. Péči s nepřetržitou asistencí zdravotní setry budou moci využít se souhlasem Prahy postižení lidé z celé republiky.

„V rámci této domácnosti nabídneme i vzdělávání kolegům z jiných zařízení. To zahrnuje i návod na základě našich letitých zkušeností, jak některé zažité stereotypy a přístupy v péči a asistenci o osoby s mentálním postižením změnit k lepšímu,“ dodává Lenka Kohoutová.

Domov Sulická pro osoby se zdravotním postižením je sociální službou, která ve dvou objektech poskytuje 159 lůžek a 12 míst v chráněném bydlení. Péče zahrnuje děti od tří let a horní věková hranice stanovena není. Jedná se o lidi žijící s mentálním postižením v kombinaci s dalšími onemocněními. Žijí zde lidé jak v produktivním, tak i v seniorském věku, kteří buď nemohou žít sami, nebo potřebují speciální zázemí.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme